Korijander – začinska biljka

Foto: wikimedia.org

Živica, kišnec, korion, kornikovec, paprica, cimavica, samo je određeni broj naziva jedne po mnogo čemu specifične biljke. Reč je o jednogodišnjoj biljci korijanderu (Coriandrum sativum) visokoj između 30 i 90 santimetara, čiji listovi izgledom podsjećaju na listove peršuna.

Biljka se sije u martu i aprilu, cvjeta početkom ljeta, i kosi se takođe u ljeto, ali prije izlaska sunca dok ima rose. Što se tiče tla na kome raste, korijander nije mnogo probirljiv, ali je primijećeno da bolje uspijeva na krečnoj, sitnoj, rastresitoj, toploj zemlji na sunčanoj strani.

Za korijander se vjeruje da je jedna od najstarijih začinskih biljaka. Pominje se čak i u Bibliji, u knjizi Mojsijevoj. Hiljadama godina se gaji u Indiji, Kini i Egiptu, a prvi zapisi nađeni su u papirusima još prije nove ere.

Foto: wikimedia.org

U današnje vrijeme najviše se gaji u Rusiji, SAD, takođe u mnogim evropskim zemljama. Na afričkom kontinentu prednjače Maroko i Egipat.

Korijander je začinska, medonosna i ljekovita biljka. Listovi i plodovi imaju različitu aromu, zbog čega se odlično nadopunjuju. U evropskoj kuhinji uglavnom se upotrebljava sjeme, dok su u južnoameričkoj i aziskoj važni listovi koji se pripremaju kao zelje. Svježi listovi imaju snažnu aromu mošusa i limuna, ukusom su veoma gorki, zbog čega se koriste za garniranje jela i kao dodatak umacima, salatama, siru. Zbog specifične arome, korijander rado posjećuju i pčele, a med dobijen od ove začinske biljke ima poseban ukus.

Korijander u zavidnim količinama sadrži eterično i masno ulje, veliki procenat ugljenih hidrata, proteina, ali i značajne koncentracije kalijuma i kalcijuma. U ljekovitom smislu, čitava biljka je djelotvorna. Dobri poznavaoci tvrde da je korijander dobar antioksidans, antiseptik, antispazmolitik, diuretik, afrodizijak. Od svih njegovih sastojaka najdjelotvornije je eterično ulje, koje posjeduje mnoštvo, za zdravlje važnih komponenti.

Kao pomoćna terapija našao je mjesto u liječenju mnogih tegoba. Narodni ljekari ga preporučuju za liječenje mokraćnih puteva i bešike, kao i organa za varenje, u kojima se stvaraju gasovi a crijeva postaju lijena. U ovom slučaju dobro je napraviti čaj od mješavine jednakih djelova kima i korijandera. Na šolju ključale vode stavlja se kašičica mješavine i po mogućnosti pije se poslije jela.

Korijander svrstavaju i u afrodizijak izuzetnih mogućnosti, jer ima moć da pojača seksualnu želju osoba koje imaju problem sa libidom. Da bi se postigao željeni efekat dovoljno je uzeti tri grama praha ovog začina, pomiješati sa kašičicom meda i pustiti da se otopi u ustima. Mješavinu je dovoljno kozumirati jednom u toku dana, najbolje za doručak. Dobri poznavaoci tvrde, da će se posle kure sa korijanderom situacija u spavaćoj sobi znatno popraviti.

Čaj
Čajna kašičica korijandera pomiješanog sa sitno isjeckanim lukom podstiče iskašljavanje. Ovu mješavinu treba preliti sa dva decilitra vrele vode, ostaviti da odstoji deset minuta, a zatim procijediti kroz gazu i zasladiti medom. Ovako spremljen čaj treba piti ujutru i uveče pred spavanje.

Protiv upale bešike
Supenu kašiku mešavine jednakih količina listova korijandera i peršuna, treba preliti sa pet decilitara ključale vode pa posle petnaest minuta procijediti. Čaj treba piti nezaslađen prije svakog obroka i sat vremena pred spavanje. Da bi se upala mokraćne bešike u potpunosti otklonila svakodnevno treba popiti dva litra ovog čaja.

Izvor: Z. O. Joksimović novosti.rs

Leave a Reply