„Ne smijemo da zaboravimo otete devojke!“

Foto: dw.de

Laval Emos stiska šake i prste. Čvrsto je odlučio da ne plače dok priča o svojoj otetoj ćerki Komfort. „Ona je drago dijete, uvek spremno da pomogne“. Prije godinu dana njegovu 17-godišnju ćerku Komfort otela je teroristička organizacija Boko Haram iz jedne škole u Čiboku.

Emos je sa svojom suprugom i petoro preostale djece u međuvremenu napustio Čibok. Kao i desetine hiljada drugih, pobjegao je u grad Jolu, koji je udaljen 270 kilometara Čiboka. Posljednjih mjeseci vidno je smršao. Taj bivši poljoprivrednik u gradu ne može da obrađuje zemlju. Njegova porodica preživljava zahvaljujući povremenoj pomoći od prijatelja i Crvenog krsta.

„Imate li fotografiju ćerke?“ Otac tada ipak brizne u plač. Kaže da se uvek rasplače kada vidi njenu sliku. Zato je fotografije ostavio u Čiboku.

Porodica Emos u izbeglištvu i susjedi u Joli

Treći put od otmice učenica izvještavam za Dojče vele iz Jole, na sjeveroistoku Nigerije. I treći put u razgovoru s roditeljima otetih devojaka ponovo otvaram njihove rane. Oni plaču, ja snimam. Loše se osjećam.

Porodica Emos u izbeglištvu i susjedi u Joli (Foto: dw.de)

Laval Emos poznaje 12 majki i očeva koji su umrli nakon otmice njihovih ćerki. „Ubilo ih je plakanje i razmišljanje o ćerkama.“ Emos i njegova supruga Hauva priznaju da ponekad pomisle da bi im bilo jednostavnije kada bi znali da im je ćerka mrtva. „Izgubila sam nadu u političare, oni ionako ništa ne rade“, kaže majka. „Samo nam još Bog može pomoći da je pronađemo – živu ili mrtvu. Na vladu možeš da zaboraviš.“

Tri nedjelje nakon otmice u aprilu 2014, teroristička organizacija Boko Haram preuzela je odgovornost za taj čin. Ta grupa već šest godina ubija ljude, prije svega na sjeveroistoku Nigerije. U početku su se borili protiv korumpirane države, ali u međuvremenu su njihovi ciljevi sve manje jasni. Hiljade stanovnika sela, hrišćana i muslimana, ubijeno je u tim napadima. Otete devojke biće prodate u roblje, najavio je vođa terorističke grupe Abubakar Šekau u jednom od svojih smušenih govora.

Protesti, ponude pomoći, objava rata

Otmica je izazvala reakcije u čitavom svijetu. Ljudi su demonstrirali, na Tviteru se proširila poruka #‎BringBackOurGirls‬.

Susjedne zemlje objavile su rat Boko Haramu. SAD su poslale vojne stručnjake u Nigeriju da pomognu tamošnjoj vladi u potrazi za otetim devojkama. Glavnokomandujući vojske Aleks Badeh saopštio je 26. maja da je poznato gdje se djevojke nalaze, ali da bi napad na otmičare bio suviše opasan po taoce.

Prvi i jedini snimak otetih djevojčica na videu koji je Boko Haram pokazao u maju 2014 (Foto: dw.de)

Tri mjeseca nakon otmice, tadašnji predsjednik Gudlak Džonatan i njegova supruga prvi put su se sastali s roditeljima otetih devojaka. „Rekao je: za tri nedjelje će svima biti vraćene ćerke. I u roku od tri nedjelje ćemo obnoviti sve razorene škole na tom području“, sjeća se Laval Emos. „Te tri nedjelje su prošle, prošlo je više mjeseci – i ništa se nije dogodilo.“

Boko Haram i dalje gotovo svakodnevno napada sela. Izgleda da je vojska bespomoćna. Strani reporteri samo uz posebno odobrenje smiju da putuju u krizno područje. Ali portparol vojske ne voli strane novinare. Nikada nismo smjeli da putujemo do Čiboka, ni ovoga puta. Ni sam predsjednik nikada nije bio na licu mjesta.

Izgubljeno povjerenje u vojsku

Sredinom oktobra, glavnokomandujući Badeh ponovo je izašao pred novinare: potpisano je primirje, devojke će biti oslobođene. Nova laž. Neposredno prije izbora, vojska je, zajedno sa susjednim zemljama, pokrenula ofanzivu i od tada potiskuje Boko Haram. Brojni Nigerijci smatraju da nije slučajno što se to događalo usred predizborne kampanje. „Povjerenje u vojsku nije bilo nikad manje“, kaže novinar Umar Faruk Baba-Ina iz Jole. Aktivnosti na internetu su splasnule. Samo još rijetki demonstriraju zbog otetih djevojaka. Brojni posmatrači smatraju da se visoki vojni zvaničnici bogate na jakom bezbjednosnom aparatu i da nisu zainteresovani da se sukob okonča. „Pred novoizabranom vladom Muhamadua Buharija je mnogo posla kako bi povratila povjerenje u političare i vojsku“, kaže Baba-Ina.

Već godinu dana se demonstrira u glavnom gradu Abudži

U glavnim uporištima terorista, opoziciona Buharijeva stranka zabilježila je jasne pobjede. I Laval Emos je glasao za bivšeg generala koji je obećao da će za samo šest mjeseci „razbiti Boko Haram“. Politikolog Edgar Amos iz Jole sumnja da će Buhari pronaći otete djevojke iz Čiboka. „Prošla je čitava godina, a one su u rukama bezosjećajnih, brutalnih terorista, koji čine stravične zločine protiv nedužnih ljudi. Realno gledano, teško je tvrditi da će sve djevojke biti pronađene zdrave.“

Da li otac otete djevojke Laval Emos vjeruje u „realne šanse“? To ga ne pitam. „Hvala što i dalje izvještavate o našim ćerkama“, kaže na rastanku. „To nam mnogo znači. Ne smijemo da zaboravimo djevojke!“ Laknulo mi je. Emos mi ne prebacuje što sam mu ponovo otvorio rane. I ono što je najvažnije: njegove oči sjaje optimizmom, njegov stisak ruke je čvrst. On i nakon godinu dana ima tu zadivljujuću snagu. Ona će mu sigurno biti potrebna i predstojećih nedjelja i mjeseci. Možda i godina.

Izvor: Adrijan Kriš dw.de

Leave a Reply