Kajsija

Foto: nergispeyzaj.com.tr

Kajsija djeluje blagotvorno kod srčanih bolesnika. Zahvalna je i za odbranu organizma od infekcije, jačanje zuba i kostiju, poboljšanje vida i obnovu tkiva. Uzeta prije obroka, dobro utiče na varenje, a zbog sadržaja gvožđa treba da se nađe na jelovniku malokrvnih…

Kajsija je zbog svog sastava veoma hranljiva i ljekovita biljka. Od vitamina sadrži najviše C, vitamine B kompleksa i beta karoten (provitamin A). Od minerala ima dosta kalijuma, zatim kalcijuma, magnezijuma, fosfora, sumpora i gvožđa. Dijetnih vlakana ima veoma malo. Sto grama kajsija ima energetsku vrednost od 44 kcal, što je više u odnosu na dunju, malinu, lubenicu i dinju, ali dosta manje od jabuke, kruške, mušmule i banane. Osušena kajsija kao i breskva ima mnogo veću energetsku vrijednost a ima i povećane vrijednosti minerala i vitamina. Međutim, dok zdravi ljudi mogu da je jedu u svakom obliku, kao suva zabranjuje se dijabetičarima i osobama sa povišenim vrijednostima holesterola, što ne važi za svježu.

Zbog velikog sadržaja kalijuma (370mg u 100g ) i niskog sadržaja nartijuma (svega 0.8mg na 100g), kao i uticaja na sniženje lošeg holesterola, kajsija djeluje blagotvorno kod osoba sa bolesnim srcem i povišenim krvnim pritiskom. Zahvalna je i za odbranu organizma od infekcije, jačanje zuba i kostiju, poboljšanje vida i obnovu tkiva. Uzeta prije obroka, dobro utiče na varenje, a zbog sadržaja gvožđa treba da se nađe na jelovniku malokrvnih. Svjež sok od kajsija je korišćen kod groznice, kožnih bolesti i opekotina. Danas za te bolesti postoje efikasni i dostupni ljekovi, ali zbog istanjenog ozonskog omotača, uticaj kajsije na zaštitu kože od dejstva sunca i starenja je izuzetno aktuelan. Kajsija i sok od nje, ne samo da je ukusan i osvježavajući, već i ubrzava izbacivanje toksičnih materija iz organizma.

U Srbiji se kajsija najviše koristi za proizvodnju sokova, džemova i kompota. U svijetu se dosta prerađuje kao sušena. Od kajsija se pravi i aromatična, ukusna i pitka rakija. U prehrambenoj industriji sjeme kajsija se koristi kao zamjena za badem. Od njega se pravi liker amaro. Mada se jezgra od koštice kajsije preporučuju, kao i kod badema (za izbacivanje glista), treba biti oprezan i uzimati male količine zbog prisustva cijanovodonične kiseline. U kozmetičkoj industriji sjeme kajsije se koristi za preparate namenjene suvoj i osjetljivoj zreloj koži.

Pri kupovini obratite pažnju da plodovi budu potpuno zreli tj. da imaju svijetlonarandžastu boju. Zeleni plodovi, pored toga što nemaju prijatan ukus, nemaju ni svojstva karakteristična za zrelu kajsiju.

Prerađena kajsija može da se koristi tokom cijele godine, ali ipak ne treba propustiti njeno korišćenje u svježem stanju. Dok je još ima neka bude često na vašem jelovniku.

Izvor: dr Gordana Grujić, zdravlje-bilje.com

Leave a Reply