Naučnici otkrili prvu toplokrvnu ribu

Prema studiji predstavljenoj u četvrtak u časopisu „Science“, riječ je o mjjesečevoj ribi ili opah (Lampris guttatus) koja neprestanim pomeranjem peraja stvara toplotu koju zadržava u škrgama. Za razliku od drugih riba, tijelom mjesečeve ribe, uključujući srce, kruži topla krv, što pospješuje njene opšte sposobnosti.

Do ovih rezultata naučnici su došli zahvaljujući uređajima za mjerenje temperature koje su u kalifornijskim vodama postavili na neke mjesečeve ribe.

Riba Opah živi u Sjevernom Atlantiku, Sjevernom moru i u Sredozemnom moru, hraneći se ribama i lignjama. Tamno narandžaste je boje s bijelim tačkama i jarko crvenim perajima. Odrasle jedinke teže preko 70 kilograma i veličine su automobilske gume.

Opah održava prosječnu temperaturu tijela od 4 do 5 Celzijusovih stepeni, što povećava njenu efikaksnost u lovu u hladnim morskim dubinama. Jer, stvorenja koja žive na dubinama većim od 200 metara se sporo kreću, čuvajući energiju, dok je mjesečeva riba brža, pa samim tim i opasnija grabljivica.

Na primjer, tuna i neke vrste morskih pasa mogu ugrijjati određene djelove tijela ( ali ne i cijelo tijelo) poput plivajućih mišića, mozga i očiju da uspješnije traže hranu u hladnim dubinama ali se moraju s vremena na vrijeme vratiti na površinu da bi zaštitili vitalne unutarnje organe od efekata hladnoće.

„Potpuna toplokrvnost čini ovu ribu efikasnijim predatorom koji brže pliva i brže reaguje, i vidi mnogo bolje“, objasnio je dr Nikolas Vegner, autor studije objavljene u časopisu „Science“.

Izvor: zanimljivostidana.com

Leave a Reply