Umro je BB King

Foto: alabamatheatre.com

Rođen kao Rajli B. King 16. septembra 1925. u Ita Beni u Misisipiju, King je kao dječak počeo da svira gitaru i pjevao je u crkvenim horovima.

Posle službe u Drugom svjetskom ratu, King je pevao na ulici da bi zaradio novac. Stopom je stigao u Memfis 1947. gde je svirao sa rodjakom, bluz gitaristom Buka Vajtom.

Tokom 1940-tih i 1950-tih obilazio je crnačke barove i plesne dvorane da bi 1970. predvodio bluz šou u njujorškom Karnegi holu a 1990-tih snimao sa Kleptonom ili bendom U2.

Imao je dubok glas i, iako je imao kako ih je zvao „glupe prste“, momentalno prepoznatljiv gitarski zvuk.

Njegov jedinstveni stil okidanja gitarskih žica sa podrhtavajućim vibratom lijeve šake koji je nazivao „leptir“, oblikovali su rani rok i uticao na niz bijelih rok gitarista uključujući Džefa Beka i Boni Reit.

Bluzeru je tokom 1980-tih dijagnostifikovan dijabetes tipa 2.

U aprilu je hospitalizovan na nekoliko dana pošto je dehidrirao od bolesti. Već u maju je na svojoj Fejsbuk strani napisao da prima medicinsku negu u svojoj kući.

King je nadživeo sve svoje bluz kolege-velikane Madija Votersa, Hauling Vulfa, Džimija Rida, Lajtnin Hopkinsa i Džona Li Hukera i video kako muzika rođena na poljima pamuka Juga stiže do nove publike.

– Biti bluz pevač je kao da ste dva puta crnac – napisao je King u svojoj autobiografiji „Blues All Around Me“ aludirajući na nedostatak poštovanja bluza u odnosu na rok ili džez.

-Dok se gradjanski pokret borio za poštovanje crnaca ja sam osjećao da se borim za poštovanje bluza – napisao je King.

King je stekao slavu 50-ih godina prošlog veka, snimio je više od 50 albuma, a njegovi najpoznatiji hitovi su „3 O’Clock Blues“, „You Know I Love You,“ „Woke Up This Morning,“ „Please Love Me,“ „When My Heart Beats like a Hammer“, „You Upset Me Baby“, „Sweet Little Angel“, „When Love Comes to Town“ i „The Thrill is Gone“.

Smatra se jednim od najvećih gitarista svih vremena, a čuvena je njegova crna Gibson gitara „Lusil“. Bio je mentor desetinama gitarista među kojima je bio i Erik Klapton.

Rolingstons časopis ga je proglasio za trećeg najboljeg gitaristu svih vremena, odmah iza Džimi Hendriksa i Duana Almana.

Ukupno je dobio 15. gremi nagrada.

Iako je imao skoro 90 godina, King je redovno nastupao, pa je do skora održavao i po 100 koncerata godišnje.

Roker Brajan Adams je na Tviteru naveo da je King bio „jedan od najboljih bluz gitarista ikada, možda i najbolji. Mogao je da uradi više sa jednom notom od bilo koga drugog“.

U sličnom stilu je i tvit Lenija Kravica: „BB, svako je mogao da odsvira hiljadu nota i ne kaže ništa što ti nisi mogao u jednoj“.

Pošta i izrazi saučešća stigli su i od repera Snup Doga, frontmena grupe Kiš Džina Simonsa, bivšeg Bitlsa Ringo Stara i američkog kantri pjevača Breda Pejslija.

Izvor: blic.rs Tanjug

Leave a Reply