Jela – Abies alba

Foto: biopix.com

Naše jelove šume, zbog novogodišnjih običaja i prepuštenosti na milost i nemilost trgovcima drvetom, proredile su se i postale ugrožene.

Ljekoviti dio biljke : Mladi izdanci i smola. U proljeće se beru pupoljci, mladi izdanci isakupljaju kapi smole.

Nalazište : Raste zajedno sa smrekom i borom u planinskom pojasu, u podnožju masiva i ledničkih jezera. Nacionalni park «Durmitor» je posebno bogat jelovom šumom.

Ljekovite materije : Mladi izdanci su dobar izvor vitamina C i A. Glavni sastavni deo smole je terpentin, koji sadrži do 20% etericnog ulja i još neke sastojke.
Ljekovita dejstva : Čaj i sirup od mladih izdanaka i pupoljaka, koristan kod svih plućnih oboljenja i gripoznih stanja, nedostataka vitamina C. Losion i kupka pomažu kod kožnih oboljenja i snaži nerve. Kod uboja, tako što se smola nanese u tankom sloju i time se obloži udareno mjesto. Terpentinsko ulje, koje se dobija destilacijom sespolja koristi kod reumatizma i neurologija, a inhalira se kod bronhitisa i drugih bolestiorgana za disanje.

Napomena : Bor, jela i smreka se mogu upotrijebljavati i koristi na isti način

Pripremanje čaja : Dvije šolje pupoljaka preliti litrom vrele vode, ostaviti poklopljeno 10-15 minuta, piti 3 šolje dnevno, zaslađenog medom.

Pripremanje sirupa : U veliku teglu sa širokim grlom, snažno se sabijaju mladi izdanci, tako da sloj bude debeo 4-5 cm. Preko toga se sipa šećer, u sloju debljine 1 cm. i tako redom dok se tegla ne napuni. Završiti sa šećerom. Potom teglu zatvoriti i ostaviti na suncu ili blizu izvora toplote 6 nedjelja. Dobijeni sirup procijediti kroz čistu gazu i potom čuvati na hladnom ili u frizideru. Piti 3 puta dnevno po 1 kafenu kašiku, ili koristiti kao dodatak čaju.

Izvor: durmitor.wordpress.com

Leave a Reply