Jagorčevina

Foto: bp.blogspot.com

Jedan od prvih vijesnika proljeća – jagorčevina (Primula officinalis), od davnina je poznata kao lijek za iskašljavanje, bronhitis i nazeb. Koristi se kod problema sa migrenom, nesanicom, reumatizmom. Ublažava proljećni umor, koji karakteriše ubrzano zamaranje, malaksalost, vrtoglavica, pospanost i depresija, a javlja se s prvim sunčanim danima kod svake druge osobe. Ova biljka se najčešće koristi za liječenje plućnih bolesti i lupanja srca.

Izuzetno dobra za plućne bolesti, nesanicu i lupanje srca, a koristi se i kod bronhitisa, nazeba, migrene i reumatizma. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama zbog saponina, koji može da uzrokuje neželjene posljedice.
Kada se puno koristi u ishrani dolazi do opasnosti trovanja jer posjeduje veće količine saponina koji je opasan po zdravlje.

Foto: zena.blic.rs

U ljekovite svrhe se koristi sušeni korijen, listovi i cvjetovi koji se beru isključivo po sunčanom vremenu i suše jedan dan, na toplom i prozračnom mjestu. Listovi se beru dok biljka cvjeta i suše tri-četiri dana. Korijen može da se izvadi tada ili u jesen. U narodnoj medicini se koristi kao prirodan ekspektorans, odnosno sirup za izbacivanje sekreta i sluzi iz grla i pluća. Na iskašljavanje najviše utiču saponozidi, kojih najviše ima u korijenu jagorčevine. Čaj od ovog dijela biljke djeluje kod glavobolje i vrtoglavice, a smiruje i nervozu. Kada se pomiješa sa medom, pomaže kod izbacivanja kamena iz bubrega.

Cvjetovi su bogati flavonoidima, koji krvne sudove čine elastičnijim i djeluju kao diuretici. Trudnicama i dojiljama ne preporučuju se preparati od jagorčevine, jer zbog saponina može doći do neželjenih posljedica.

Počinje da cvjeta početkom marta, mladi listovi koriste se za salatu. Skuvan i na sitne kriške isječen krompir se posoli, pospe isjeckanim listovima jagorčevine, prelije maslinovim uljem i sokom od limuna.

DJELOTVORNI ČAJEVI

Nesanica i glavobolja

Potrebno je 50g jagorčevine, 25g lavandinog cvijeta, 10g hmelja i 15g kantariona. Do vrha punu kašiku ove mješavine prelijte sa 1/4 l vrele vode i ostavite da odstoji tri minuta. Procijeđen čaj se pije zaslađen medom, dok je vreo, pred spavanje.

Prehlada i suvi kašalj

Usitnjenih 50g cvjetova jagorčevine prelije se litrom ključale vode i ostavi da odstoji pola sata. Procijedi se u stakleni bokal i pije pet šoljica dnevno.

Proljećni umor

U avanu se usitni 10g suvog korijena jagorčevine, 10g cvjetova majčine dušice i 10g anisa. Mješavina se prelije sa 2,5 dl kipuće vode i procijedi, pije se jedna šolja dnevno.
Drugi recept je:
50g jagorčevine, 50g pupoljaka zove (zelene, neotvorene drške cvijeta), 15g koprive i 15g korijena maslačka. Puna kašičica ove mješavine se sipa u 1/4 l kipuće vode i ostavi da odstoji tri minuta. Nakon toga se procijedi, po potrebi zasladi medom. Ovaj čaj se koristi i za pročišćavanje krvi.

Srčane tegobe

Bocu od 2 l napuniti svježim cvjetovima jagorčevine, pa naliti bijelo vino, tako da cvjetovi plivaju. Flašu zatvoriti i ostaviti na sunčanom mjestu dvije nedjelje. Nakon toga napitak je spreman za upotrebu, uzima se tri puta dnevno, jedna supena kašika.

Foto: suncevatrpeza.com

Oni koji su bili na preživljavanjima znaju da jagorčevina puno pomaže u vraćanju snage kod iznemoglosti.

Kako mili sine
Do jagorčevine
Eno tata onog brijega
I na njemu snijega
Pa gdje vidiš otapala
Tamo ti je procvjetala
Čim ugledaš njeno lice
Nestaće ti nesanice
A kad svane nova zora
Ponestaće i umora

G. M. P. 

Leave a Reply