Iva – zlato za zdrav život

Trava iva jača imunitet i odličan je borac protiv stresa. Kupka povoljno djeluje na kožne promijene, a balzam na ublažavanje reumatizma

Foto: altervista.org

Trava iva (teucrium montanum) je biljka koja se za liječenje mnogih bolesti koristi još od doba antike. Raste po krševitim mjestima, brdima i planinama, obično na kamenitom tlu. Poznaje se po malim i okruglim poleglim busenovima. U narodu je poznata i kao gorski cmilj i dubčac, a iskusni travari cijene je kao zlato. Ne bez razloga, jer po starom narodnom vjerovanju trava iva pomaže čovijeku da se poslije duge bolesti oporavi i mentalno i fizički.

Pored toga, dug je spisak bolesti koje ona liječi, a koliko je pouzdana, govori i stara izreka: „Trava iva od mrtva pravi živa“. Cvijeta od jula do septembra. Nadzemni dio biljke se odavno koristi u fitoterapiji, a skuplja se u vrijeme cvjetanja. Pravilno branje trave ive podrazumjeva da lisnate cvijetne vrhove grančica siječete oštrim makazama i brzo ih sušite na promaji da bi se sačuvala boja i miris. Preporuka je i da gdje god da je berete, barem trećinu cvijetova ostavite netaknute. Zbog ljekovitih svojstava zaštićena je Uredbom o stavljanju pod kontrolu sakupljanja, korišćenja i prometa na osnovu Zakona o zaštiti životne sredine.

Ova aromatična biljka sadrži etarsko ulje, tanin, holin, saponine i gorke supstance. Koristi se preventivno za jačanje imunog sistema, a odličan je izbor i za one koji su izloženi stalnom stresu. Izuzetno je gorkog i oporog ukusa, a u narodnoj medicini pokazala se kao pouzdana za liječenje probavnih i disajnih organa, smatra se da pomaže i kod tuberkuloze pluća. Zbog gorkih supstanci nezamjenljiva je kod mnogobrojnih bolesti želuca, a olakšava i nadutost stomaka. Svojim antiseptičkim djelovanjem uništava patogene mikroorganizme, odstranjuje štetne supstance u crijevima i želucu. Takođe je djelotvorna kod bolesti usta i grla, raznih infekcija, gljivica i afti.

Foto: dijetaizdravlje.com

Čaj trave ive liječi grčeve i čisti krv. Upotrebljava se i protiv svih vrsta groznica, ali i kao pomoć u liječenju šećerne bolesti. Tinktura od ove biljke pomaže kod hemoroida, bolesti jetre i žuči jer podstiče stvaranje i protok žučne kiseline. Kao kupka povoljno djeluje na kožu, naročito kada je reč o ranama i raznim promjenama na koži. Vrlo je popularna u obliku balzama za ublažavanje reumatizma. Kako za ovu travu fitoterapeuti kažu da je univerzalni lijek, prema nekim tumačenjima može da deluje: protiv bakterija i gljivica, kod bolesti želuca, smanjuje upale, jak je antioksidans, vraća raspoloženje u depresiji, reguliše probavu, izbacuje višak tečnosti iz organizma, pomaže kod hemoroida i šećerne bolesti, čisti organizam.

Recepti

Čisti krv

Kašiku suve i usitnjene trave ive preliti sa 250ml ključale vode, poklopljeno kuvati dva minuta i posle 15 minuta procijediti. Dnevno piti 3 puta po šolju svježeg nezaslađenog čaja, prije glavnih obroka.

Protiv hemoroida

Dvadeset grama biljke potopite u 100 ml konjaka. Ostavite da stoji dvije nedjelje. Protiv bolesti žuči ili hemoroida pije se tri puta dnevno po 20 kapi ove tinkture.

Za jačanje imuniteta

U litar crnog vina potopite 20 grama trave ive i ostavite da stoji osam dana. Pije se po jedna čašica tri puta dnevno, prije jela. Možete da probate i ovaj recept: osušenu ivu sitno sameljite u mlinu za kafu. Uzimajte jedan do tri grama prije jela.

Išao sam u planinu tamo raste trava Iva
Želio sam da mi baba sto godina bude živa
Vidio je to i tata da je baba čila zdrava
Sada i on ide sa mnom gdje izrasta ova trava
Gledao sam tu iznad nas kako leti soko sivi
Hoće tata kao i on sto godina da poživi
Za sve ovo što se traži zaslužna je sama Iva
Koja evo vjekovima od mrtvoga pravi živa

G. M. P.

Leave a Reply