Imela – Viscum album

Foto: wikimedia.org

Stabiljka je drvenasta, žutozelene boje, a takva ostaje i tokom zime. Iz stabiljke izlaze žućkasti cvijetovi. Ova veličanstvena ljekovita biljka cvijeta na samom početku proljeća, a plodovi sazrijevaju u zimu ili početkom slijedeće godine. Plod je njezna i prozirna, loptasta bobica, obavijena čvrstom opnom koja obuhvata sluzavu, ljepljivu masu i jednu do tri svijetlozelenkaste sjemenke.

Malo je biljaka kojima se u prošlosti pripisivalo toliko ljekovitih svojstava i simboličkih značenja kao imeli. Stari Germani i Gali slavili su je kao svetu biljku. Hipokrat i Plinije smatrali su je djelotvornim lijekom protiv vrtoglavice, tumora i padavice. U srednjem vijeku Sv. Hildegarda preporučivala je imelu protiv srčanih bolesti. U Engleskoj i SAD-u još je i danas nezaobilazan božičnji i novogodišnji ukras. U našem narodu postoji vjerovanje da pod onom ljeskom, na kojoj izraste imela (što se, inače, veoma rijetko događa), leži zmija sa dragim kamenom na glavi, i drugo nebrojeno blago. U drugoj varijanti, ispod takve ljeske sklupčala se bijela zmija i pored nje zlatna jabuka. Ako bi čovijek, dok ta bijela zmija spava, polako ubrao imelu, skuvao je i čaj popio, svaka bi mu travka kazala za kakve bolesti je lijek? Što je vječiti san svih travara, od kako je svijeta i vijeka.

Foto: wikimedia.org

Imela sadrži zelenu smolu, eterično ulje, masno ulje, gumu, vosak, flavonske heterozide i dr.

Ljekovita svojstva imele

Stručno pripremljena u malim potencijama, najdragocjeniji je regulator krvnog pritiska, rada srca, cirkulacije, metabolizma, hormonalnih poremećaja i drugim riječima svih procesa u organizmu. Imela je prirodni lijek protiv glavobolja, vrtoglavica, grčeva, teskobe, srčanih smetnji, napada angine pektoris, arterioskleroze, zamora, straha, gubitka volje i slično. Imela ima diuretičko dijelovanje, pospješuje mokrenje, pa je vrlo korisna u slučajevima zadržavanja mokraće, reume, mokraćnih kamenaca, bubrežnih tegoba i sl. Kao i u prošlosti, i danas se koristi protiv epilepsije, histerije, hroničnih grčeva, astme, spoljašnjeg i unutrašnjeg krvarenja.

Osim toga, djelotvorna je i kod degenerativnih upalnih bolesti zglobova, skleroze, klimakteričnih tegoba, čisti krv, podstiče rad gušterače, pomaže kod nesanice i šumova u ušima. Imela se nekada davno koristila u liječenju tumora a u današnje vrijeme upotrjebljava se kao lijek koji štiti od raka i djeluje antikancerogeno. U svakom slučaju imela pročisčava organizam i pomaže da se borimo protiv raznih bolesti.

Ne preporučuje se vlastita priprema imele za lijek, jer je ona u prevelikim količinama otrovna. Naročito su opasne njezine bobice.

Zvanična medicina smatra imelu otrovnom ili bar škodljivom biljkom. Narodna medicina, medjutim, ne preza da upotrijebi bobice imele, na različite načine pripremljene. Štaviše, priča se da poneku sirovu bobicu imele naš narod daje čak i dijeci za jačanje.

Ono što je u potpunosti provjereno, jeste njena djelotvornost kod problema sa krvnim pritiskom. Korišćenjem biljnih ekstrakata s imelom za snižavanje krvnog pritiska na prirodan način ćete postići željene efekte.

Priredio: G. M. P.
Izvor: priroda-leci-sve.com

Leave a Reply