Pepeo i boja Vlade Veličkovića u Montrealu

Foto: telegraf.rs

Vladimir Veličković upravo se vratio iz Montreala gde je u tamošnjem Centru za savremenu umjetnost, galeriji nazvanoj „1700 la Post” predstavio najnovije slike velikog i manjeg formata, crteže, kolaže, i nekoliko skulptura iz serije „Vesuv”.

Kanađani su vidjeli i radove koje je naš slikar predstavljao i na posljednjim beogradskim izložbama.

O tome da li ima nečeg novog u slikama po kojima se njegov umjetnički rukopis prepoznaje Vlada Veličković kaže:
„U slikama se promjene dešavaju brže nego u crtežima koji posjeduju manje više konstantan ’rukopis’. Mislim da su se na slikama desile izvjesne promjene prije svega u koloritu. Kao što znamo ja nikada nisam bio kolorista niti ću biti, ali se ipak desio povratak sivo-crne game, dodavanjem pepela u materiju boje”, kaže Veličković.

Izložba ovog umjetnika realizovana je u zdanju nekadašnje pošte sa početka prošlog vijeka, koja je adaptirana u izlagački prostor – „moderno i uspješno” kako tvrdi Vlada Veličković, koji se ovom izložbom po prvi put predstavio u Kanadi.

„Prezadovoljan sam. Sve je funkcionisalo besprekorno od prvih kontakata do kraja. Organizacija same izložbe je bila veliki poduhvat s obzirom da su moje slike velikog formata spakovane u 15 sanduka i ’otputovale’ avionom”, kaže Veličković.

Montrealsku izložbu, koja će trajati neuobičajeno dugo, do 21. juna, prati bogato ilustrovan katalog na 120 strana sa tekstovima direktorke centra Izabele de Mevijus, zatim Evelin Arto, istoričarke umjetnosti i komesara raznih izložbi, kao i pisca i filozofa Žorža Lerua.

Publike je bilo i iz Toronta, iz Čikaga, a ambasador Mihajlo Papazoglu stigao je na otvaranje iz Otave.

„Imam utisak da su se prisutni malo iznenadili onim što su vidjeli, pitajući se šta nam je to stiglo sa brdovitog i uvijek nemirnog Balkana”, kaže Veličković, o čijoj su izložbi pisali i uticajni kanadski dnevni listovi „Pres” i „Devoar”.

„Moćno Veličkovićevo djelo je nemilosrdno crno, na granici izdržljivosti. Lucidnost i tragična veličina ovog djela može da zavede i da zasjeni, ali isto tako i da napadne, uvrijedi ili čak da bude odbojno zbog tih izmučenih tijela, paklenih vizija i scena brutalnih i svirepih. Sa rizikom od određenog samozadovoljstva u tom hororu i opsesiji istim motivima”, piše povodom Veličkovićeve izložbe montrealski „Devoar”.

Izvor: M. Đorđević, politika.rs

Leave a Reply