Program „PONOVO RADI BIOSKOP: Savremeni crnogorski film 2017-2023“, od 4.aprila u Mojkovcu

Plakat Centra za kulturu, Filmskog centra Crne Gore i Crnogorske kinoteke za filmski program u Mojkovcu

Program „PONOVO RADI BIOSKOP: Savremeni crnogorski film 2017-2023“, koji Filmski centar Crne Gore i Crnogorska kinoteka, realizuju u partnerstvu sa digitalizovanim bioskopima i centrima za kulturu otvoren je u Podgorici 14. marta, a 4. aprila u 19 sati biće svečano otvoren i u Mojkovcu.
 Na otvaranju manifestacije publika će biti u prilici da pogleda kratkometražne filmove mladih crnogorskih autora. 
,,Orlovsko gnijezdo“ Milije Šćepanovića priča je o prvom koraku ka odrastanju posljednjeg naraštaja tzv. Petar Pan generacije.
 “Zakačka“ reditelja Slavena Sošića i Nikole Tomića govori o Željku, vječitom studentu koji vodi nesređen život.
“Mar” Milorada Milatovića donosi priču o mladom paru koji već neko vrijeme živi zajedno, ali prolaze kroz emotivnu krizu. 
“Šta sad?“ koreditelja Zvonimira Grujića i Sare Đurović tretira rascjep između dječje vizure svijeta i stvarnosti koja se skriva od njih.
Glavni cilj projekta “PONOVO RADI BIOSKOP: Savremeni crnogorski film 2017-2023“ je promocija crnogorske kinematografije, uvezivanje institucija kulture, decentralizacija kulture i razvijanje publike, kao i stvaranje nove baze gledalaca, saopštavaju iz Centra za kulturu ,,Nenad Rakočević“, povodom ovog događaja.
U okviru manifestacije, publika će imati priliku da se informiše o savremenoj crnogorskoj filmskoj produkciji, da uživa u dugometražnim i kratkometražnim igranim, dokumentarnim, animiraniranim filmovima, kao i koprodukcijskim projektima, koje je Filmski centar Crne Gore posredstvom različitih konkursa podržao od 2017. do 2023. godine.
Glavni cilj projekta je – ističu iz ovih institucija kulture- promocija crnogorske kinematografije, uvezivanje institucija kulture, decentralizacija kulture i razvijanje publike, kao i stvaranje nove baze gledalaca. To se naročito odnosi na opštine, koje godinama nijesu imale bioskope, a koje su zahvaljujući projektu digitalizacije bioskopskih sala, koji Filmski centar Crne Gore sprovodi sa Ministarstvom kulture i medija i lokalnim samoupravama dobile ili će dobiti, nove digitalizivane bioskopske sale.
Kako bi se na adekvatan način unaprijedila crnogorska kinematografija, da us svim opštinama imamo nedjeljne i mjesečne repertoare i publiku koja će da se razvija i raste, neophodno je zajedništvo, pa će osim Filmskog centra Crne Gore, Crnogorske kinoteke, centara za kulturu, doprinos projektu dati i Fakultet dramskih umjetnosti sa Cetinja, kao krovna obrazovna umjetnička institucija u našoj državi, kazali su našem portalu iz
Filmskg centra Crne Gore i Crnogorske kinoteke ovim povodom.

Leave a Reply