Iđirot

Foto: wikimedia.org

Nedovoljno poznata biljka iđirot (Acorus calamus), posjeduje izuzetnu djelotvornost za brojne zdravstvene tegobe. Narodni ljekari savjetuju da njegov korijen treba uzimati kod opšte slabosti organizma, nadutosti želuca i crijeva, kao i grčeva. Pomaže i u aktiviranju tromog želuca i creva, kao i kod oboljenja žlijezda i gihta. Preporučuje se i kod usporenog metabolizma, anemije, bubrežnih oboljenja. Izrazito mršavi ljudi treba da piju čaj od iđirota jer otvara apetit, a i dobro je sredstvo za čišćenje organizma.

Korijen iđirota liječi i druge bolesti želuca i creva, ma koliko bile uporne i zloćudne, tvrde dobri poznavaoci. Osušen korijen polako sažvakan pomaže kod odvikavanja od pušenja. Za liječenje koren se vadi i suši u rano proljeće ili u kasnu jesen. Međutim, sa korišćenjem iđirota treba biti oprezan i voditi računa da se ne pretjera.

Za želudac i crijeva najbolje je u čašu hladne vode staviti ravnu kašičicu korena da prenoći, a ujutru sadržaj malo zagrijejati, zatim procijediti, pa kao čaj piti po jedan gutljaj pre i poslije svakog obroka. Dnevno više od šest gutljaja ne smije da se popije. Koren iđirota može da se spremi i u vidu soka tako što se svjež pažljivo očisti, a zatim još dok je vlažan iscijedi u sokovniku.

Foto: staima.ba

Zbog prijatnog mirisa koji podsjeća na cimet, iđirot se koristi i za spravljanje skupog etarskog ulja za kozmetiku i parfeme. Oblozi pripremljeni sa prahom od iđirota i jakom rakijom lozovačom, koriste se kod raznih čireva, gihta i kostobolje.

Može da se spravlja i kupka tako što se 200 grama korijena iđirota ostavi da prenoći u pet litara hladne vode. Sljedećeg dana ceo sadržaj se zagrijava do ključanja, zatim ostavi da odstoji, i na kraju doda vodi za kupanje.

Inače, iđirot je u narodu poznat i kao temišvarka, vodeni božur, tatarsko zelje, a raste većinom u barama, močvarama i na obalama mirnih voda. Korijen mu je dugačak do jednog metra, debljine palca, a ima gorak začinski ukus. Na sredini pljosnate stabljike nalaze se kupasti klipovi zelene do smeđe-žute boje.

Izvor: novosti.rs

Leave a Reply