Zanimljivosti iz svijeta

Foto: lapalapa-acapulco.com.mx

Akapulko – raj na zemlji

Prema Svjetskoj turističkoj organizaciji Meksiko je glavna turistička atrakcija u Latinskoj Americi i deseta najposjećenija zemlja na svijetu. Za tu posjećenost najviše su zaslužne kulturne i prirodne lokacije koje je Unesko svrstao kao Svjetsku baštinu. Najatraktivnije turističko odredište je Akapulko koje se nalazi na obali Tihog okeana, a godišnje ga posjeti oko 2 000 000 turista.

Foto: sickchirpse.com

Ostrvo Migingo – najnaseljenije ostrvo na svijetu

Ostrvo Migingo smješteno je u jezeru Viktoria, najvećem jezeru u Africi. Jezero Viktoria ujedno je i najveće tropsko jezero na svijetu. Usred jezera nalazi se malo ostrvce Migingo na kome prema posljednjem popisu stanovništva iz 2009. godine na površini od oko pola hetara (polovina fudbalskog igrališta) živi 131 osoba.
Migingo ostrvo ima pet barova, salon ljepote, apoteku kao i nekoliko hotela.

Foto: functionalanatomyseminars.files.wordpress.com

Atina – kolijevka kulture

Atina je jedan od najstarijih gradova Evrope. Ona je takođe rodno mesto demokratije, filozofije, olimpijskih igara, političkih nauka, književnosti, istoriografije, matematičkih principa, itd. Preko 40% stanovništva živi u glavnom gradu Grčke, Atini. Od kada je postao prijestonica Grčke, broj stanovnika je porastao sa 10000 u 1834-oj na 3,6 miliona u 2001-oj godini. Akropolj, doslovce znači grad na brdu i najčešće se vezuje za grčke gradove (Atinu, Arg, Tebu i Korint) Najpoznatiji primjer akropolja je Atinski Akropolj, koji je, zbog istorijskih asocijacija i poznatih građevina koje su na njemu sagrađene, opštepoznat samo kao „Akropolj“.

Foto: 4.bp.blogspot.com

Prugasti tenrek – jedini sisar koji može da generiše zvuk

Prugasti tenrek je veoma neobična i jedinstvena životinja, prekriven je zaštitnim bodljama a može se naći samo na Madagaskaru. Dužine je 16-19 cm i bez vidljivog repa, težine je oko 150 grama. Živi u prašumama i gustim šikarama. Voli vlažna mjesta, pa kopa plitke rupe u zemlji, u kojima ponekad žive i po nekoliko jedinki. Pretežno se hrani crvima i sitnim insektima.Ženka rađa okot od 7-11 mladunaca. U slučaju opasnosti podiže čuperke na svojim leđima i njima treperi, na taj način generiše veoma karakterističan zvuk kojim odbija nasrtljivce. Pored toga tim zvucima komunicira sa mladuncima upozoravajući ih na opasnost.Tenreci se smatraju ugroženom životinjskom vrstom.

Foto: imgur.com

Takeda – dvorac ni na nebu ni na zemlji

Ovaj dvorac je izgrađen pre više od 5 vjekova na visini od 300 metara u prefekturi Hyogo u okrugu Asago Wadayamacho. Jedan je od poznatijih atrakcija u Japanu. Ovaj dvorac koji ostavlja bez daha svakog dana posjeti na stotine a ponekad i na hiljade posjetilaca. Dvorac je svoju turističku slavu stekao tek 2012 godine nakon što je prikazan u japanskom filmu ‘Anata e’, a što se tiče posjeta najpopularniji je za vrijeme jeseni kada se se svako jutro ispod njega spusti gusti oblak magle zbog kojeg dvorac izgleda kao da se nalazi na oblacima.

Za tvorca i graditelja dvorca Takeda se vjeruje da je bio gospodar Yamana samuraj i da ga je izgradio 1443. godine. Istorija nam govori da je od tada promijenio nekoliko vlasnika, sve dok nije pripao Hirohidi Akamatsu 1600-te godine. Hirohide je bio običan vojnik koji se borio za vladara Tokugawa, a Takedu je dobio kao zaslugu za svoju hraborst u bitkama. Nažalost, u roku od godinu dana, Hirohide je počinio seppuku (samurajsko ritualno samoubistvo), a pošto je on bio i poslednji vlasnik dvorca, on je od tada ostao i napušten.

Izvor: duhoviti.com

Leave a Reply