Iđirot (Acorus Calamus)

Foto: fugleognatur.dk

Ova vodena biljka poznata je u narodu i kao (temišvarka,vodeni božur, kalamus, kumuš, tatarsko zelje). Raste većinom u barama, močvarama, i na obalama mirnih voda.

Zna da naraste i do jednog metra, na sredini pljosnate stabljike nalaze se kupasti klipovi zelene do smeđežute boje. Korijen je dugačak do jedan metar, debljine palca, ima gorak začinski ukus.

Skuplja se rano u proljeće ili kasno u jesen. Korien iđirota se koristi kod opšteg stanja slabosti organizma, kod nadutosti želuca, crijeva i grčeva. Izvaredno pomaže kod oboljenja žlijezda i gihta.

Izuzetno mnogo doprinosi kod pokretanja tromog želuca i tromih crijeva i u otklanjanju katara svih organa. Preporučuje se kod usporenog metabolizma i lenjosti crijeva, kao i kod bledila kože i vodenih bolesti. Izrazito mršavi ljudi trebaju da piju čaj od iđirota koji pospješuje apetit, pomaže kod bubrežnih oboljenja i. Dobro je sredstvo za čišćenje organizma.

Foto: keystone-foundation.org

Djeci čaj može da pomogne i kod nepodnošljivosti žitarica (glutenske entropatije). Osušen korijen polako sažvakan pomaže kod odvikavanja od pušenja. Izuzetno je efikasan kod pomrzlina primjenom toplih kupki od iđirota. Korijen iđirota reguliše lučenje želudačne kiseline bilo da je ona previše ili premalo. Liječi sve bolesti želuca i crijeva ma koliko bile uporne i zloćudne.

U čašu hladne vode stavi se ravna mala kašika korijena iđirota ostavi se preko noći i ujutru malo zagrije zatim se malo procijedi i pije po jedan gutljaj prije i poslije svakog obroka, to su dnevno do šest gutljaja. Više od tog ne smije da se pije.

Način upotrebe

Pripremanje čaja: čaj od korijena iđirota priprema se isključivo hladnim natapanjem. Jedna mala kašika korijena iđirota ostavi se preko noći u četvrt litra hladne vode, ujutru se zagrije i procijedi. Prije upotrebe čaj se ugrije u drugoj posudi sa toplom vodom.

Svježi sok: svježi korijen se pažljivo očisti i još vlažni iscijedi u sokovniku.

Kupka: od 200grama korijena iđirota ostavi se preko noći u pet litara hladne vode, sljedećeg dana se sve to zagrije do ključanja,ostavi da odstoji i potom doda vodi za kupanje.

Izvor: zdravobilje.blogspot.com

Leave a Reply