Danilovgrad – centar ,,zelenog” kulturnog identiteta

Foto: diamondtravelguide.com

Festival ekološkog filma, ,,Green Montenegro Internacional Film Fest, održaće se u Danilovgradu od 25. do 27. juna, u organizaciji JU Centra za kulturu, uz podršku Opštine Danilovgrad i u saradnji sa NVO Montenegrin Universal Theatre i Centrom za multimedijalnu produkciju iz Podgorice. Publika će moći da pogleda filmove crnogorske, evropske i svjetske produkcije sa tematikom iz oblasti ekologije, zaštite životne sredine i održivog razvoja.

,,Opština je i tada prepoznata zbog svojih geografskih i privrednih karakteristika, te je to bio razlog da se Festival realizuje u takvom ambijentu, odnosno u Danilovgradu”, navodi se u saopštenju sa konstitutivne sjednice Savjeta festivala, koja je održana juče.

 Danilovgrad je prva opština u našoj državi koja je 2010. godine, u projektu vlada Crne Gore i Holandije, donijela Strategiju održivog razvoja i formirala Lokalni savjet za održivi razvoj.

Jučerašnju sjednicu otvorio je predsjednik Savjeta, predsjednik SO Danilovgrad, Miodrag Đurović i u obraćanju izrazio zadovoljstvo što će Festival biti realizovan upravo u Danilovgradu, jer će, kako je istakao, to biti prilika da se građanima ponude edukativni sadržaji i poruke iz oblasti ekologije, održivog razvoja i zaštite životne sredine.

Predsjednik Opšine Branislav Đuranović je naglasio da Opština podržava realizaciju projekta, koji je edukativnog karaktera i ima značaj za promovisanje koncepta održivog razvoja i zaštite životne sredine.

Osim projekcija filmova na Festivalu će se održati i Panel diskusija na temu zaštite životne sredine.

Kako se navodi u saopštenju, cilj Festivala je podizanje svijesti o očuvanju životne sredine, zatim i unapređenje znanja i informisanosti kada je ekologija u pitanju.

,,Projekat ima plan da postane originalan filmski festival, zasnovan na konceptu ekologije, koji će doprinijeti razvoju društvene misli i oblikovanju daljih pravaca razvoja kulture i obrazovanja u cilju zaštite i očuvanja životne sredine”, poručili su organizatori Festivala.

Bojana Obradović

Leave a Reply