Grickanje noktiju može uzrokovati različite probleme

Foto: scoopwhoop.com

Grickanje noktiju je veoma česta navika među ljudima, koja je mnogo više od toga. Eksperti tvrde da oko 40 posto tinejdžera i 30 posto odraslih grickaju nokte, a čak 40 posto njih time oštećuje zube. Grickanje noktiju se smatra poremećaj, a oni koji pate od toga grickaju nokte i kožu oko njih kada su napeti ili nervozni. To je njihov način na koji pokušavaju ostati pribrani.

No, grickanje noktiju nije samo štetno po oralno zdravlje, nego je i nehigijenski. Bakterije s noktiju ulaze u usta i šire infekciju.

Ova ružna navika oštećuje nokte, kožu, desni i zube, a ako traje dugo, može dovesti do bolesti zubnog mesa, klimavih zuba, pucanja zuba i drugih problema. Zubi se mogu oštetiti i postati neravnomjerni.

Stručnjaci tvrde da se radi o opsesivno-kompulzivni poremećaj koji je jasan pokazatelj napetosti i pasivne agresivnosti. Takvim osobama je potreban psihološki tretman. Osobe koje sisaju palac i grickaju usne se relativno lako mogu izliječiti, ali ne i one koje grickaju nokte.

Najčešći razlozi zbog kojih ljudi grickaju nokte su stres, dosada, nervoza, frustracije, usamljenost, depresija i napetost.

Mnoge poznate ličnosti grizu nokte, a među njima su Eva Mendez, Lindsay Lohan i Britney Spears.

Izvor: nasportal.net

Leave a Reply