Grejpfrut – jači od raka

Foto: hotsport.rs

Žuti grejpfrut ima manje vitamina C, nego ružičasti i crveni koji čisti od raka, jer sadrži flavonoide – neztralizatore supstance koji podstiču razvoj malignih ćelija. Nacionalno američko udruženje hemičara preporučuje sok od grejpfruta kao obavezan dio doručka jer je ovo voće odlično preventivno sredstvo protiv karcinoma pluća i debelog crijeva.

Ublažava grip i prehladu

Grejp je veoma efikasan u borbi u borbi protiv virusa i bakterija, pa se preporučuje u terapiji protiv gripa i prehlade. Ekstrat sjemenke grejpa snažno je sredstvo protiv oko 800 vrsta bakterija i oko 100 vrsta gljivica. Od cvijeta grejpa se priprema ekstrat koji liječi nesanicu, ali i tegobe izazvane bolestima želuca i srca, dok ekstrat lista ima protivupalno dejstvo. Sok je bogat bioflavonoidima koji pospješuju metabolizam i podstiču proces mršavljenja, blagotvorno djeluju na funkcije jetre, i jačaju arterije. Sok crvenog grejpa sadrži likopen i karotenoide, koji imaju antitumorsko svojstvo i ublažava tegobe koje prate osteoartritis i reumatski artritis, te djeluje na ravnotežu hematokrita u krvi. Ta čudotvorna biljčica čisti crijeva, stabilizuje crijevnu floru, a zahvaljujući posebnom sastojku naringinu, koji plodu daje gorkast ukus, ubrzava proces varenja. Takođe dobar je izvor pantotenske kiseline vitamin B5 koja ima ključnu ulogu u prizvodnji ćelijske energije. Studija njemačkih naučnika ukazuje na to da konzumiranje grejpa pomaže u borbi protiv bolesti zubnog mesa, a istraživanja su pokazala da dva ploda dnevno smanjuju rizik od krvarenja desni.

Foto: ekospark.com

Upozorenje

Neki ljekovi mogu ući u interaciju sa sokom od grejpa, zbog čega se njihovo dejstvo smanjuje. Tu spadaju medikamenti protiv alergija, srčanih obolenja, neke vrste citistatika, pilule za kontracepciju… Međutim ovo voće može da izazove i suprotan efekat, jer neki njegov sastojak se razgrađuje preko jetre enzima, koji zbog prezauzetosti, ne mogu da razgrade ljekove. Stoga u krv pristižu neočekivano veće količine medikamenata koji postaju toksični jer ga ima previše. Takođe osobama koji uzimaju antibiotike sa sokom od grejpa infekcija može trajati duže nego što je uobičajeno.

Recepti

Sok

Uzimati 2-3 dl soka ode grejpa dnevno za jačanje zdravlja, a tokom dijete i liječenja neophodno je piti oko litar ovog napitka.

Čaj

Dobro oprati grejp, zatim ga oljuštiti a koru preliti sa pola litre vode i kuvati na laganoj vatri 20 min. Ovaj čaj podstiče cirkulaciju krvi.

Sjemenke

Preporučuju se za gljivično liječenje kože, istucati sjemenke čekićem za meso, preliti litrom mlake vode, i ostaviti da odstoji preko noći. Sjutradan ovom tečnošču dva puta ujutru i uveče mazati oboljela mjesta.

Izvor: zdravlje-bilje.com

Leave a Reply