„Drumska aždaja“ za više od 10 miliona eura

Foto: EPA

Prekjuče su se potencijalni kupci okupili u Njujorku da lično bace pogled na superautomobil koji će u avgustu biti na prodaju u Montereju, u Kaliforniji. Aukciju organizuju kuće „Sotbi“ i „Ar-Em okšens“.

Stručnjaci smatraju da će ovaj „F1“, dizajniran za svakodnevnu upotrebu, dostići cijenu od najmanje 12 miliona dolara.

Engleski proizvođač „Meklaren“ izrađivao je ovaj model od 1992. do 1998. godine, a model je varirao od LM-a (tjunirani), preko GT-a (produženi drumski), XP-a (prototipovi), do GTR-a (trkački) i XP LM (LM prototip).

Proizvodnja jednog primerka trajala je oko tri i po mjeseca. Kada se pojavio, britanski auto-magazin Autocar ga je proglasio „najboljom do sada napravljenom mašinom za javne drumove“. Dalje je stajalo da je „možda riječ o najbržem serijskom automobilu koji će svijet ikada vidjeti“.

F1 se tako i „ponašao“ 1998, kada je oborio rekord kao najbrži serijski automobil koji je dostigao brzinu od 386 kilometara na čas, uz pomoć svog motora sa 680 konjskih snaga i 12 cilindara.

Među najpoznatijim vlasnicima „meklarena F1“ su penzionisani TV voditelj Džej Leno, modni dizajner Ralf Loren, bubnjar grupe „Pink flojd“ Nik Mejson, kao i sultan od Bruneja.

Nekada je i glumac Rouen Atkinson bio ponosni vlasnik, ali je svog ružičastog ljubimca prodao za čak 12 miliona dolara.

Pored ove „drumske aždaje“, na aukciji će se naći još 22 skupocjena automobila marke „porše“, „ferari“, „lamborgini“, „maserati“, „jaguar“…

Izvor: rts.rs

Leave a Reply