Đumbirom do zdravlja

Foto: mojtanjir.com

Đumbir (lat. Zingiber officinale) je korijen porijeklom iz Indije. Izgleda kao šaka s nepravilnim prstima.

U ljekovite svrhe upotrebljava se preko 5000 godina. Danas se uzgaja ne samo u Japanu i Indiji, već i u Americi. Sadrži 0,25 do tri posto eteričnog ulja, i pet do osam posto gingerola – uljaste guste tečnosti ljutog ukusa bez mirisa.

Đumbir je vrlo ljekovit. Uklanja mučninu, poboljšava probavu i ublažava raznovrsne bolove.

Povoljno djeluje na metabolizam kod oboljelih od dijabetesa te se koristi kao sredstvo protiv zgrušavanja krvi i upala.

Upotrebljava se prvenstveno u svježem obliku, a i kao samljeveni prah sušenog korijena.

Od đumbira se prave obloge protiv akutnih ili hroničnih bolova uzrokovanih reumatizmom i artritisom, bolova u leđima, ukočenog vrata, grčeva u želucu, upale jetre i bubrega, bronhitisa i astme. S đumbirovim oblogama možete obložiti cijelo tijelo ili se kupati u kadi s đumbirovom vodom radi opuštanja cijelog organizma i eliminacije toksina.

Foto: rts.rs

Terapija oblogama od đumbira

Terapija đumbirom i oblozima od đumbira potiče razgradnju očvrslih naslaga masnoća, bjelančevina i minerala. Poboljšava stanje kod reume, artritisa i gihta.

Poboljšava krvotok i protok energije, otklanja otrove i toksine.

Priprema

Stavite 50 grama đumbirovog praha u vrećicu, koja mora biti od pamučnog poroznog platna. U 5-litarskom loncu prokuhajte tri litre vode. Skinite poklopac i pustite da kroz paru izađe sav hlor. Ubacite vrećicu s đumbirom i kuvajte na tihoj vatri pet minuta. Sklonite s vatre i drvenom kašikom nekoliko puta udarite po vrećici, dok iz nje ne izađe đumbirov sok i ne dobijete vodu blijedo žute boje. U đumbirovoj vodi potopite tri peškira i ostavite ih u lavoru da se malo ohlade. Zatim napola iscijedite pepkire i nanesite ih na mjesta namijenjena terapiji.

Redoslijed terapije

• Prva tri dana s peškirima namočenim u đumbirovu vodu trljajte refleksne zona tabana lijeve i desne noge te koljena.

• Četvrtog, petog i šestog dana stavljajte obloge po cijelom tijelu, a naročito na bolna mjesta

* Ujutro prije tuširanja energično trljajte cijelo tijelo peškirom namočenim u đumbirovu vodu, što djeluje vrlo stimulativno na čitav organizam. Taj postupak poboljšava protok energije i disanja pa ga praktikujte svakodnevno tokom 16 ili 24 dana.

* Svake večeri perite noge u đumbirovoj vodi, jer je to povoljno za san.

Đumbir djeluje višestruko:

analgetički: ublažava bolove
sedativno: smiruje i smanjuje razdražljivost
diuretički: pospješuje mokrenje i odstranjuje suvišnu vodu
antimikrobno: uništava patogene mikroorganizme
antiupalno: smanjuje upale i bolove uzrokovane artritisom

Najbolje sredstvo protiv mučnine

Đumbirov korijen, ili tačnije podanak, već se 2500 godina koristi u Kini, Indiji i drugim zemljama Azije za bolju probavu i protiv mučnine.

To je sredstvo za kojim biste prvo trebali posegnuti ako vam je muka.

Djeluje prvenstveno na probavni sistem, a ne na mozak. Zato ne izaziva mukotrpne prateće pojave poput omamljenosti, koja se tipično javlja nakon uzimanja farmaceutskih ljekova.

Da đumbir liječi mučninu svih vrsta potvrđuju stoljeća njegove upotrebe, kontrolisane naučne studije te oduševljenje ljudi koji su ga iskušali.

Njemačka vladina Komisija E odobrila je đumbir kao lijek protiv mučnine u vožnji i kao sredstvo za olakšavanje probave.

Pionirske studije, koje je u britanskom medicinskom časopisu The Lancet 1982. objavio američki psiholog Daniel Mowrey, dale su djelovanju đumbira na mučninu naučnu vjerodostojnost.

Mowrey je otkrio da je ispitanicima posjednutim u rotirajuću stolicu bilo manje zlo ako su prethodno uzeli 1000 miligrama (dvije kapsule) đumbira u prahu.

Koliko je đumbir siguran

Đumbir se stoljećima pouzdano koristi kao hrana i lijek.

Niti u jednom ispitivanju na ljudima nije zabilježen nikakav nepovoljan učinak đumbira, a u medicinskoj literaturi nema podataka o njegovoj toksičnosti.

U studijama na životinjama, đumbir nije bio toksičan čak ni u vrlo velikim dozama. Zbog toga je Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) označila đumbir opšte sigurnim za upotrebu.

Međutim, istraživanja pokazuju da đumbir razrjeđuje krv, zbog toga ako uzimate sredstva protiv zgrušavanja krvi trebate biti oprezni pri uzimanju većih količina đumbira.

Ako ste trudni, koristite đumbir za jutarnju mučninu samo na savjet doktora i ne uzimajte više od 1000 mg dnevno, što je doza koja se pokazala sigurnom u istraživanjima.

Sastav 100 grama jestivog dijela korijena đumbira:
Voda 81,7 g
Kalorije 69
Bjelančevine 1,7 g
Ugljenoohidrati 15,1 g
Masnoća 0,7 g
Vlaknasta struktura 2 g
Kalcijum 18 mg
Fosfor 27 mg
Gvožđe 0,5 mg
Natrijum 13 mg
Kalijum 415 mg
Vitamin C 3 mg
Tiamin 0,02 mg
Riboflavin 0,03 mg
Niacin 0,7 mg

Izvor: Branislav M. Milošević „Đumbirom do zdravlja“, alternativa-za-vas.com

Leave a Reply