Deset načina da smanjite stres za jedan minut

Foto: licdn.com

Evo 10 zabavnih i neobičnih načina da se izborite sa stresom za samo jedan minut.

1) Udahnite duboko 5 minuta

Udahnite duboko a zatim lagano izdahnite. Ovo ponovite pet puta. Probajte da opustite mišiće dok to radite. Ovo može da utiče pozitivno na nervni sistem i da dovede više kiseonika vašem krvotoku i mozgu. Udišite duboko koliko možete i držite dah nekoliko sekundi, a onda ga lagano ispustite. Primijetićete kako će vas ovo osvježiti i osjetićete olakšanje u cijelom tijelu.

2) Plešite

Ovo nije baš idealno kada ste u kancelariji, ali kada ste kod kuće i među prijateljima, brz ples može da vas oslobodi tenzije. Pokušajte da se opustite dok plešete i vidjećete rezultate.

3) Ustanite i udaljite se od stola

Napravite pauzu i udaljite se od kompjuterskog ekrana i situacije koja vas izluđuje. Uklanjanje sebe iz okruženja koje vam nanosi stres će vašem nervnom sistemu dati signal da se opusti. Nagnite se nad lavabo, pustite vodu ili gledajte kroz prozor.

4) Mirišite nešto prijatno

Mirisanje aromatičnih ulja redukuje stres. Aromaterapija je postala rasprostranjenija a lavanda je veoma efektivna za redukovanje stresa. Probajte da zapalite svijeću sa mirisom ili udišite svjež miris limuna. Mirisanje đumbira takođe može da pomogne. Dio mozga zadužen za mirise se nalazi pored emotivnog centra, pa tako mirisanje prijatnih mirisa može da vas umiri.

5) Smejte se

Smijeh dovodi endofrin u mozak, koji čini da se osjećate bolje. Pitajte osobu sa kojom ste da li znaju neki dobar vic ili smislite neki sami. Nekada kada ste u stresnoj situaciji, smeh dođe prirodno. U momentu kada krenete da se smejete, počećete da se osećate bolje, iako u početku odbijate to.

6) Zagrlite nekoga

Ovo može da bude praktično ako ste u društvu prijatelja i porodice. Kada grlite nekoga oksitocin i dopamin se stvaraju u vama i nivo kortizola(hormona stresa) u krvotoku se smanjuje.

7) Zamislite sebe na opuštajućem mjestu

Sjećate se odmora pored jezera, kada ste bili toliko opušteni i smireni? Ili onda kada ste šetali šumom, slušajući ptice i gledajući u drveće? Podsetite sebe na mirne momente i zamislite sebe na tim mjestima. Možda je to neko mjesto gde niste bili do sada, kao na primjer plaža na Karibima. Zamišljanje takođe pokreće čula i smiruje tenziju u mišićima.

8) Probajte progresivnu relaksaciju mišića

Ovo je tehnika koju je osmislio Edmund Džejkobson 1920. godine i jako je prosta. Počnite sa jednom grupom mišića, kao što su stopala. Stegnite mišiće na nekoliko minuta i onda ih opustite. Zatim se prebacite na neku drugu oblast. Kada opustite sve oblasti mišića, vaš um će se opustiti.

9) Slušajte omiljenu pjesmu

Neke pesme vas čine da se osjećate dobro. Studije su pokazale da slušanje muzike otklanja stres i smanjuje krvni pritisak i nivoe kortizola. Možda vas muzika inspiriše i da zaplešete.

10) Žvaćite žvaku

Žvakanje žvake vam daje fizički pokret, posebno ako ste u zatvorenom radnom okruženju. Studije su pokazale da žvakanje žvake može da redukuje hormone stresa u vašem tijelu. Teško je zamisliti sebe da ste besni kada žvaćete žvaku. Ako ne volite žvake, probajte sa bombonom.

Izvor: blic.rs

Leave a Reply