Crvena djetelina

Foto: domaci.de

Bogata biljnim hormonom estrogenom, crvena djetelina može da pomogne ženama u (pred)menopauzi, u očuvanju kvaliteta života kakav je bio prije hormonskog disbalansa. Ekstrakt ove ljekovite biljke sadrži četiri različita izoflavonoida, slične strukture kakav je ženski polni hormon estrogen.

Preparati sa biljnim estrogenom kombinovani sa vitaminom E otklanjaju tegobe u vidu valunga (naleti vrućine), nesanice, pojačanog znojenja i nervoze. Regulišu nivo holesterola, štite srce i krvne sudove, čuvaju strukturu kože i sluzokože, smanjuju mogućnost nastanka osteoporoze, poboljšavaju vitalnost i usporavaju starenje.

Narodna medicina ovu biljku preporučuje i u vidu sirupa za lečenje astme, čaja za ispiranje grla četiri do pet puta na dan, kao sedativ koji ima umirujuće dejstvo, kao diuretik, za čišćenje kože zahvaćene ekcemima i psorijazom…

Sirup protiv astme se priprema tako što se šaka crvene deteline pomiješa sa dvije šolje meda i sokom iscijeđenim od dva limuna. Sok djeteline i med se prvo prokuvaju, pa se u taj sadržaj doda limunov sok, a onda sve zajedno sipa u flašu i zatvori. Zavisno od težine bolesti i ispoljenih simptoma, uzimaju se jedna do dvije kašike nekoliko puta dnevno. Radi boljeg djelovanja, pije se polako.

Izvor: novosti.rs

Leave a Reply