Crni luk

Foto: zenstvena.com

Crni luk porijeklom sa azijskog kontinenta, prvobitno je rastao kao samonikla divlja biljka, ali ne zadugo. Veoma brzo, stanovnici ovog kontinenta shvatili su da crni luk pruža mnogo dobrobiti ne samo u kuhinji već i u ljekovite svrhe. Tako se crni luk još u davna vremena preselio u vrtove i zauzeo svoje mjesto na spisku najstarijih namirnica i prirodnih ljekova.

Vjerovatno je i suvišno reći da je crni luk zaista zdrava namirnica bez koje mnoga popularna i ukusna jela sirom svijeta ne bi bila to što jesu.

Crni luk u sebi sadrži mnostvo korisnih supstanci a od ljekovitih materija najbitniji su alicin i glikozidi. Ima antibakterijsko dejstvo, a tradicionalna medicina ga najčešće preporučuje za liječenje kašlja.

Zatim, u slučajevima prehlade i upale sinusa preporučuje se udisanje isparenja koje emituje svježe nasjeckan luk. Jeste da bi smo tada malo i plakali, ali je utješno saznanje da bi se u isto vrijeme oslobodili štetnih mikroorganizama nastanjenih na zidovima sluzokože.

Foto: vestinet.rs

Interesntan je podatak da crni luk sadrži i jednu vrstu biljnog hormona koji je sličan insulinu tako da u određenoj mjeri može vrsiti regulaciju sećera u krvi pa je koristan za dijabetičare.

Sadrži vitamine C, B1, B2, E; razne minerale (gvozdje, kalcijum, kalijum, sumpor… ); bogat je folnom kiselinom i može se zaključiti da pozitivno djeluje na jačanje organizma i imunitet. Pošto je nepobitno dokazano i siroko rasprostranjeno mišljenje o visokim ljekovitim moćima bijelog luka, važno je reći da crni luk krase veoma slične karakteristike, sto će posebno značiti onima koji ne vole ukus i miris bijelog luka.

Dakle, crni luk čisti krvne sudove, utice na smanjenje visokog krvnog pritiska, umanjuje nivo lošeg holesterola u krvi, podstice cirkulaciju a sve ovo zajedno blagotvorno djeluje na zdravlje srca.

Pozitivno utiče na organe za varenje, pospješuje rad žuci, jaca želudac i crijeva.

Ukoliko se crni luk konzumira u večernjim satima moze otkloniti blaze oblike nesanice.

Osim toga, crni luk djeluje i kao diuretik (podstiče izbacivanje mokrace), pogotovo u kombinaciji sa peršunom i celerom.

S obzirom na činjenicu da ima izraženo antiseptičko dejstvo, za spoljašnju upotrebu narodna medicina preporučuje primjenu svježe nasjeckanog crnog luka za otklanjanje bradavica, gljivičnih oboljenja, kao i protiv uboda insekata.

Kao i većina zdravih namirnica i crni luk je najkorisniji za organizam ukoliko se konzumira u svjezem obliku.

Crni luk, peršun i celer za podsticanje mokrenja
U 1 l vode prokuvati dvije glavice crnog luka, 200 gr peršuna i jedan manji celer (sve prethodno očistiti i nasjeckati na komadiće). Procijediti, podijeliti u četiri doze i piti u toku dana u jednakim razmacima.

Izvor: priroda-leci-sve.com

Leave a Reply