Zanimljivosti o vodi

Foto: boiseweekly.com

1. Voda je blago zbog kojeg se ratuje
Danas je 70 posto teritorija Zemlje pokriveno vodom. Međutim, od te vode se može piti tek jedan posto. Iz godine u godinu problem pristup vodenim resursima postaje sve zaoštreniji. U posljednjih 50 godina u svijetu se dogodilo čak 507 sukoba zbog vode, od kojih je 21 prerastao u rat.

2. Vruća voda se zaledi brže nego hladna
Koja će se voda brže zalediti – topla ili hladna? Ako razmišljamo logički, pretpostavićemo da će se prije zalediti hladna. Međutim, istraživanja su pokazala da se upravo vruća voda zaledi prije od hladne. Preciznog odgovora na pitanje zašto je to tako, za sada nema. Moguće je da je stvar u razlici u ponovnom hlađenju, isparavanju, formiranju leda, konvekciji, ili je razlog u uticaju razrijeđenih plinova na toplu i hladnu vodu.

3. Ekstrahlađenje vode
Svi se dobro sjećamo fizike, kada smo učili da se voda smrzava na 0 stepeni, a ključa na 100 stepeni. Međutim, postoji i takozvano ekstrahlađenje vode. Takvo svojstvo ima veoma čista voda, bez dodataka. Čak i kada se ohladi ispod 0 stepeni, ostaje u tečnom stanju. Ali i u jednom i u drugom slučaju postoje temperature, pri kojima će voda postati ili led ili para.

4. Voda ima 19 stanja
Još iz škole svi znaju da voda ima tri agregatna stanja – tečno, čvrsto i gasovito. Međutim, stručnjaci izdvajaju pet različitih stanja vode u tečnom i čak 14 stanja u zaleđenom obliku.

5. Voda kao staklo
Prilikom smrzavanja voda će doživjeti čudne transformacije. Pri temperaturi od minus 120 stepeni postaje rastegljiva, a pri temperaturi od -135 pretvara se u „staklenu“ vodu. „Staklena“ voda je čvrsta, i u njoj u nema kristalne strukture kao u staklu.

6. Voda je osnova života
Voda je osnova života. Sve životinje i biljke sastoje se od vode: životinje od 75 % vode, ribe takođe 75, meduze od 99 %, krompir od 76 %, jabuke od 85, rajčice od 90%, krastavci od 95, lubenice od 96 %. Čovjek se takođe sastoji od vode – 86 % vode u tijelu novorođene bebe i do 50 % kod starijih ljudi.

7. Voda je izvor zdravlja, ali i bolesti
Voda ne samo da daruje život nego ga može i uzeti. Čak 85 posto svih oboljenja u svijetu prenosi se putem vode. Svake godine 25 miliona ljudi umire od tih bolesti.

8. Čovjek bez vode umire
Ukoliko čovjek izgubi dva posto vode od cjelokupne mase svog tijela, kod njega se javlja snažna žeđ. Ako se postotak gubitka vode poveća do 10, čovjek počinje halucinirati. A pri gubitku 12 posto ne može se oporaviti bez hitne pomoći doktora. Pri gubitku 20 posto vode čovjek umire. Zanimljivo je da je potreba za vodom na drugom mjestu, poslije kiseonika. Bez jela čovjek može živjeti šest nedjelja, a bez vode tek od 5 do 7 dana. Stoga ne čudi podatak da tokom života čovjek popije otprilike 35 tona vode.

9. Najskuplja voda
Voda može biti besplatna, a može biti vrlo skupa. Najskuplja voda na svijetu prodaje se u Los Anđelesu. Tamo neki proizvođači pakiraju dragocijenu vodu u flaše sa lažnim dijamantima „Swarovski“. Litar takve vode košta 90 dolara.

10. Postoji voda koja gori
Jeste li znali da postoji i opasna voda? U Azerbejdžanu postoji voda u kojoj ima mnogo metana i zato može gorjeti. A na Siciliji u jednom od jezera postoje podvodni izvori kiseline koji truju svu vodu u tom jezeru.

Izvor: svjetskezanimljivosti.blogspot.com hrsvijet.net

Leave a Reply