Cikorija – Konjogriz

Foto: wikimedia.org

 

Drugi nazivi: vodopija, višnjev regrad, vodoplav, golica, gologuza, divlja locika, želtenica, žućanica, jandrešica, kažiput, konjska trava, modrica, plavo cvijet…

Latinski naziv: Cichorium intybus . Eng – Chicory

Vodopija, konjogriz ili divlji radič je višegodišnja zeljasta biljka, visoka 1,5 m. Ima trajni, valjkasti i vretenasti korijen izvana žućkasto-bijele boje, a iznutra bijele boje. Stabljika je uspravna, kruta, uglasta, u gornjem dijelu razgranata. Stabljika i listovi su pokriveni kratkim dlakama. Listovi su duguljasti do lancetasti, suženi u dršku, duboko režnjevito testerasto usječeni.

Cijela biljka, pogotovo mlada ima mliječnog soka. Listovi su grubo nazubljeni i podsjećaju na maslačak. U pazuhu listova ili na vrhu grana razvijaju se pojedinačno po cijeloj biljci cvjetne glavice svijetloplave boje. Cvjetovi su svijetloplavi, vrlo lijepi i upadljivi, sakupljeni iz glavice koje izbijaju pojedinačno na stabljici ili na granama.

Cvjeta obilno preko cijelog ljeta. Raste svuda kao korov, najviše pored staza i puteva, po pašnjacima i livadama, po obodima šuma i drugdje „.

Foto: wikimedia.org

 

Ponegdje se gaji radi korijena od koga se spravlja surogat kafe (cigura). Ponegdje se zapuštena mjesta izjutra plave od iscvjetale vodopije. Cijela biljka je gorka i vrlo čvrsta tako da se teško kida i čupa. Vadi se u jesen, očisti od zemlje i nadzemnih djelova, isiječe po dužini, naniže na konac i suši u hladu na promajnom mjestu. Zbog dugog korijena dobro podnosi sušu. Razmnožava se sjemenom. Nalazi se svuda u prirodi. Može se naći na pustim zemljištima, uz rubove puteva, na livadama posebno na sušnim zemljištima. Uzgaja se i kao kulturna biljka.

Ljekovit je korijen, koji je valjkasto-vretenast, čvrst, spolja tamne boje, a iznutra bijel. Korijen se kopa u jesen kad je najdeblji i ima najviše ljekovitih sastojaka i inulina (rezervna hrana). Redje se koristi nadzemna biljka brana u cvijetu.

Za lijek koriste se korijen, cvjetovi i listovi. Od druge polovine marta do kraja maja kopa se korijen, a listovi i cvjetovi za vreme cvatnje. Konjogriz ili divlji radič čisti i jača želudac, popravlja probavu, odvaja prekomjernu žuč, čisti jetru, bubrege i slezenu, liječi žuticu i anemiju. Više se koristi u narodnoj nego u naučnoj medicini kao neotrovna gorka droga za liječenje organa za varenje, prije svega, za pojačavanje apetita, za jačanje želuca, bolje varenje hrane, za obilnije lučenje mokraće i žuči i dr. „Frankova cigura“, dodatak kafi i „sirotinjska ili ratna kafa“ je ispržen i samljeven korijen oplemenjene vodopije sa krupnim mesnatim korijenom bogatim inulinom. Pošto je inulin polisaharid koji hidrolizom daje samo levulozu (fruktozu ili voćni šećer), razumljivo je zašto kod nas u narodnoj medicini ciguru koriste dijabetičari. Ovo je sasvim opravdano, jer sve biljke iz familije glavočika (Compositae), a njih ima vrlo mnogo, umjesto skroba kao rezervnu hranu imaju inulin. Prema tome, osobe oboljele od šećerne bolesti mogu koristiti sve biljke iz te porodice kao dijetalnu hranu.

Kada patiš od želuca pa po volji tebi nije,
Anemiju da izliječiš popij čaj od Cikorije.
Kad žutica krene da jetru nagriza,
Bez imalo čekanja prihvati se Konjogriza.
Konjogriz ili Cikorija to je jedna familija.
Sa njome smo zdravi brate i ti i ja.

Priredio: G. M. P.
Izvor: blic.rs

Leave a Reply