Četkice za zube

Foto: pediatricdentistct.com

Prvo ćemo analizirati veličinu glave četkice tj, njenog radnog dijela. Za većinu odraslih osoba poželjno je da ona bude manjih dimenzija ( oko 1cm širine i oko 2,5cm dužine), što olakšava manipulaciju četkicom u ustima, lakše čišćenje poslednjih zuba u nizu, i uopšte čini četkanje zuba efikasnijim u uklanjanju mekih naslaga i ostataka hrane.

Kada je riječ o vrsti drške (drška koja ne klizi ili sa fleksibilnim vratom), obliku glave (zaobljena ili pravougaona) i rasporedu snopova vlakana (talasaste ili ravne), izaberite onu koja Vama najviše odgovara. Najbolja četkica za zube je ona koja odgovara vašim ustima i koja Vam omogućava da sa lakoćom doprete do svih zuba.

Ima više vrsta četkica za zube

Kada je u pitanju oštrina četkice, postoje tri vrste: meka, srednja i tvrda (soft, medium i hard).

Meka(soft) se najčešće koristi kod djece, starijih osoba, zatim osoba koje nose proteze i druga stomatološka pomagala ili imaju problemima sa desnima(krvarenje desni, parodontopatija).

Ovaj tip četkice ipak ne daje željene rezultate ljudima sa normalnim stanjem sluzokože usne duplje i zuba.

Srednje četkice(medium) se najčešće koriste. One su dobre za ljude svih uzrasta čiji su zubi i desni u dobrom stanju. Dlačice imaju određeni stepen fleksibilnosti i pružaju efikasno četkanje svih područja usta i zuba.

Tvrde četkice(hard) su dobre za krupne, čvrste zube i zdrave desni. Ovakva četkica je namijenjena onima koji zahtevaju snažnije četkanje. Kada koristite ovu vrstu četkice, važno je da ne pretjerate prilikom četkanja, pošto možete oštetiti zubnu gleđ ili iziritirati desni. Bitno je znati da ako stekne loše navike u djetinjstvu da ostaju za cio život,

Još treba znati i to da je četkicu za zube potrebno mijenjati čim primijetite da su snopovi vlakana izgubili svoj prvobitni oblik, prosječno na svaka dva do tri mjeseca. Nemojte da štedite na četkicama za zube.

Redovno idite kod stomatologa i nećete imati razloga za brigu.

Izvor: vasstomatolog.net

Leave a Reply