Svemirska letjelica pala u ruski gradić

Foto: spiritscienceandmetaphysics.com

Stanovnici Daljnegorska, rudarskog gradića na krajnjem istoku Rusije, 29. januara 1986. bili su svjedoci nevjerovatnog prizora – crvenkasta sfera lebdjela je nad gradom, a zatim pala pravo na planinu Izvestovka, na visinu od 611 metara. Incident je odmah zataškan, a prvi put su se informacije o njemu u ruskim medijima pojavile tek devedesetih godina.

Zbog misterije koja okružuje pad neidentifikovanog letećeg objekta u Daljnegorsku mnogi ovaj incident nazivaju „sovjetskim Rozvelom“.

Poskakivanje

Stanovnici Daljnegorska ugledali su neobičan objekat u 19.55 sati 29. januara 1986. Oko sto svjedoka primetilo je sferu kako lebdi na 600 ili 700 metara nad zemljom i kreće se brzinom od oko 50 kilometara na sat. Kako je jedan od njih objasnio, bila je prečnika oko tri metra i imala je skoro pravilan oblik lopte, bez ikakvih ispupčenja ili rupa.

Foto: telegraph.co.uk

– Lebdjela je paralelno sa zemljom, a onda je krenula nagore, pa se vraćala. Svaki put kad bi krenula ka nebu, dodatno bi zasijjala. Poskočila je najmanje dva puta, možda čak i četiri, a onda je samo pala na brdo 611. Vidjela se eksplozija, ali se ništa nije čulo. Videli smo vatru, a plamen je bio plave boje i gorio je skoro sat i po vremena – ispričao je jedan od svjedoka.

Vijest o tome prvi put se pojavila u časopisu „NLO: Šta? Gdje? Kad?“ 1990, a zatim i u listu Fenomeni nekoliko godina kasnije. Tek u 2004. priča se pojavila i u poznatijim medijima poput ruske Pravde.

Bez panike

Kako navode mediji, stanovnici se nisu nimalo uspaničili. Pomislili su da je riječ o vojnom eksperimentu koji je sprovodila jedinica iz obližnje baze sovjetske armije. Međutim, ispostavilo se da ni ruske ni strane trupe nisu eksperimentisale u blizini.

Foto: alien-ufo-research.com

– Otprilike dva dana poslije nesreće grupa spasilaca i istraživača, koju je predvodio Valerij Dvužilnij, popela se na planinu i skupila ostatke metalnih djelova NLO za analizu. Rezultati su ih zapanjili. Fragmenti su sadržali skoro sve elemente periodnog sistema. Legura je bila nevjerovatno snažna, nije moglo da je presiječe ništa osim dijamanta. Takođe, čudne stvari su se dešavale s metalom – određeni metali odjednom su postajali nešto drugo. U početku su u leguri primijećeni zlato, srebro i nikl. Kad je legura prilikom ispitivanja istopljena u vakuumu, oni su postali titanijum i molibden. Jedina stvar koju je bilo moguće objasniti bio je pepeo nađen na mjestu nesreće. Nešto biološkog porijekla je spaljeno tokom pada: jato ptica, pas lutalica ili neko unutar letjelice – pisala je ruska Pravda 2004. godine.

Naučnici nisu imali logično objašnjenje za to što su našli, dodaje list, pa su sve nazvali „misticizmom“.

Nakon raspada SSSR svi fragmenti predati su engleskim, američkim i japanskim naučnicima. Kako je pričao Valerij Dvužilnij, istraživač, ufolog i pisac prvog teksta o „daljnegorskom fenomenu“, on je pozvao kolege da obiđu mesto pada neidentifikovanog letećeg objekta i da sve snime. Međutim, nisu bili od velike pomoći jer je većina rekla da je vjerovatno riječ o tajnoj tehnologiji KGB.

Foto: huffpost.com

Na mjesto pada NLO nedugo poslije nesreće poslata je još jedna ekspedicija, čiji vođe je bio čuveni ruski ufolog Vadim Černobrov, a otkrili su da se čak i silicijum magnetizovao.
– Popeli smo se na planinu zajedno s Valerijem Dvužilnijem. Prikupili smo skoro 30 kilograma različitih metalnih i drvenih čestica, ali i kamenja. Njih smo zatim poslali na ispitivanje u Moskvu, i to u nekoliko različitih centara. Rezultati su bili zapanjujući – to nisu bili ni ostaci prirodnih čestica, ni djelo postojeće ljudske tehnologije – ispričao je Černobrov.

Tajna tehnologija

On dodaje da je, s obzirom na to da nije otkrio cijelu letjelicu, moguće da se NLO nije srušio u Daljnegorsku, već da se samo loše prizemljio, pa je kasnije napustio to mjesto. Ipak, ono što je ostalo toliko je čudno da zaslužuje pažnju istraživača. Međutim, objasnio je Černobrov, kad god bi ekspedicija došla i fotografisala mjesto pada, poslije razvijanja filma vidjeli bi da su sve slike crne.

Foto: cbc.ca

Tvrdnje naučnika

Najčudnije što je otkriveno u Daljnegorsku bila je svojevrsna „gaza“ napravljena od neverovatno tankih, svega 17 mikrona širokim ugljeničnih i metalnim vlaknima. U to vrijeme nije bilo moguće napraviti ni nešto samo nalik tome. Takođe, niko nije znao čemu bi to moglo da služi. Ruski naučnici nisu željeli ni da pomisle na vanzemaljce i njihovu tehnologiju, već su rekli da je vjerovatno deo neke američke revolucionarne i eksperimentalne tehnologije – pisala je Pravda.

Često mjesto posjeta
Osam dana poslije pada NLO na brdo 611, 8. februara 1986, dve žućkaste sfere viđene su nešto sjevernije od Daljnegorska. One su mjesto nesreće preletjele četiri puta, kružeći oko njega.
U 23.24 sati 28. novembra 1987. iznad istog mjesta pojavila su se 32 leteća objekta. To je videlo nekoliko stotina svjedoka, među kojima su bili i civili i vojnici. Čak 13 letjelica stiglo je do Daljnegorska i tri su lebdjele nad gradom, a ostale su osvjetljavale okolna brda. Sve sfere su lebdele nečujno i na visinama od 150 do 800 metara. Svedoci su uglavnom mislili da je ili riječ o meteoritima ili o letelicama sovjetske armije. Neki svedoci tvrde da su vidjeli i veliki cilindrični objekat veličine otprilike kao petospratnica kako lebdi nad zemljom. Rudari borskog revira u Daljnegorsku uplašili su se da će taj objekat pasti na njih. Letjelica je bacila i zrak ljubičastoplave boje, koji nije napravio nikakvu štetu. Ruske TV i radio stanice objavile su da je reč samo o meteorološkim pojavama.

Izvor: kurir.rs

Leave a Reply