Čaj od listova masline

Foto: croatiaweek.com

Iako na samu pomisao masline uglavnom vizualizujemo ukusan i zdrav plod, izuzetno je koristan i ljekovit i list masline. Naime, istorija te biljke seže daleko u prošlost, riječ je o stablu koje može živeti i do 3000 godina. Preparate od maslinovog lišća koristili su i stari Egipćani, a u Bibliji se pominje više od 1000 puta.

List masline obiluje brojnim ljekovitim svojstvima. Najaktivnije hemijsko jedinjenje u lišću masline koji se uglavnom i veže uz terapeutsko djelovanje, naziva se oleuropein (gorki monoterpenski glukozid). Upravo to jedinjenje i produkti njegove hidrolitičke razgradnje pravo antibakterijsko delovanje.

Maslinov list pomaže kod upale pluća, gonoreje, tuberkuloze, gripa, meningitisa, hepatitisa B, herpesa itd. Pomaže i kod upala mokraćnog sistema, ali i kod hirurških infekcija. Dokazano je da maslinov list istovremeno sprečava infekcije uzrokovane delovanjem gljivica.

Jedinjenja u maslinovom listu jačaju imunološki sistem, podižu energiju organizma, poseduju antivirusno, antiparazitsko, antibakterijsko i antifungalno delovanje, smanjuju ili čak sasvim uklanjaju mnoge zdravstvene probleme, smanjuju krvni pritisak, koncentraciju šećera u krvi i nivo lošeg holesterola (LDL-a).

Recept za čaj

Za šoljicu čaja od 2 do 3 dcl potrebno vam je od 15 do 20 osušenih listova masline. Prokuvajte vodu, ubacite u nju listove i kuvajte još 2 do 3 minute. Ostavite listove da odstoje u vodi još 10 minuta pa ih zatim izvadite. Nije dobro da listovi stoje u vodi predugo.

Čaj možete piti hladan ili topao s medom, limunom ili bez ičega. Pijte ga svakoga dana kako biste osjetili poboljšanja za različita oboljenja. Čaj je preporučljivo piti i preventivno. Blagog je ukusa. Listiće za čaj najbolje je brati u proljeće kad su mladi. Operite ih i osušite na vazduhu, a čuvati ih možete u zatvorenoj posudi.

Izvor: balkanspress.com, dnevno.rs

Leave a Reply