Tesla – Prometej 20 vijeka

Foto: zengardner.com

1. Tesla je rođen tokom oluje

Nikola Tesla je rođen oko ponoći, između 9. jula i 10. jula 1856. godine, tokom žestoke oluje. Prema porodičnom predanju, na pola puta do rođenja, munja je sijevnula, a babica je tu munju proglasila kao loš znak. Za Teslu je rekla da će biti „dijete tame“, dok je njegova majka na to odgovorila oštro: „Ne. On će biti dete svjetlosti“.

2. Bio je vrlo duhovit

Većina ljudi ne zna da je Tesla imao sjajan osjećaj za humor. Nakon večere sa piscem i pesnikom Rudiardom Kiplingom, napisao je kratko pismo:

„1. april 1901. godine

Šta se to događa sa Kiplingom? Usudio se da me pozove na večeru u mračnom hotelu gde su svuda dlake i bubašvabe u supi?

Iskreno vaš,
N. Tesla“

3. Edison i Tesla su bili rivali, ali ne i zakleti neprijatelji

Iako su njihov odnos karakterisalli kao neprijateljski, nije bilo baš tako. Na početku karijere, Tesla je radio za Edisona, da bi ga kasnije napustio zbog rada na svom projektu. Edison je bio prisutan na nekim Teslinim predavanjima, a takođe mu je ustupio i svoju laboratoriju.

4. Ideju za smartphone razvio je 1901.

Iako nije bila sprovedena u djelo, Tesla je s poslovnim partnerom J.P Morganom radio na frekvenciji koja će se emitovati na uređaju koji se drži u ruci. Drugim riječima, Tesla je već tada zamislio smartphone i bežični Internet.

Foto: kurir.rs

5. Mark Tven je volio Teslu

Jedna od brojnih legendi kaže da je Tesla razvijao uređaj za zemljotrese. Tako je jednom prilikom pozvao Marka Tvena (čovjek koji je napisao Toma Sojera) da prisustvuje njegovom eksperimentu. Tvein je imao brojne stomačne probleme, a kada je Tesla upalio svoj uređaj, Tvein je poskočio od uzbuđenja i uputio se ka toaletu.

6. Nije podnosio bisere

Tesla do tolike mjere nije volieo bisere da je odbijao pričati sa ženama koje ih nose. Jednoga dana poslao je kući svoju sekretaricu jer ih je nosila. Tesla je pak svaki dan na večeru nosio bijele rukavice i bio ponosan na svoj stil.

7. Fotografsko pamćenje i preterane higijenske navike

Tesla je bio u stanju zapamtiti knjige i slike, a imao je i snažnu maštu kao i sposobnost vizualizacije u tri dimenzije. Upravo mu je ta sposobnost pomogla da se bori protiv zastrašujućih noćnih mora koje je imao kao dijete. A da bi pobijedio strah od kolere od koje je patio kao tinejdžer, razvio je pretjerane higijenske navike.

8. Razgovarao je sa golubovima

Tesla je ponekad razgovarao sa golubovima, jeo samo kuvanu hranu i bio skoro pa opsjednut brojem 3.

9. Jednom je bio u Srbiji

Samo jednom je došao u Srbiju, državu naroda kom je pripadao. Uprkos tome, uvijek je znao ko je i šta je, nezaboravljajući stablo i granu čiji je list: „Kao što vidite i čujete, ostao sam Srbin i preko mora, gdje se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem podižete slavu Srpstva u svijetu.“

Foto: teslasociety.com

10. Veliko poštovanje

Kada je američki Kongres odavao počast Nikoli Tesli, 10. jula 1990. godine, govorilo je devet kongresmena i jedan senator. Takvu čast nije imao nijedan američki naučnik, čak ni Tomas Edison.

11. Kralj uređaja

Bio je pionir radija, radara, iks zraka, superprovodnika, daljinskog upravljanja. Bez njega ne bi bilo tolikog broja uređaja da bismo ili čekali pola vijeka na sve ovo što danas imamo, ili bismo i dalje buljili oči kraj Edisonovih čkiljećih sijalica. Umjesto Fejsbuka, jurili bismo ljekara za većom dioptrijom umesto prethodne.

12. Riskirao život zarad svojih djela

Njegov motor na naizmjeničnu struju Edison je pokušavao da diskredituje na sto načina. Da bi srušio nevjericu, Tesla se lično uvezao u električno kolo i upalio sijalicu „glumeći“ provodnik. Riskantno, ali i zabavno.

13. Genijalac od malih nogu

Kažu da je umio da da konačno rješenje zadatka na tabli onog trena kada je profesor ispisao postavku, a prije nego što zausti: „Ko će…“. Genijalno, zar ne?

14. Skočio sa kuće držeći kišobran

Kao dječak, priča kaže, skočio je sa kuće držaći kišobran. Nije uspio da poleti, razbio se „kao zvečka“ i shvatio je da od ikarisanja „nema leba“.

15. Po njemu mjerna jedinica nosi ime

Jedini je Srbin po kome mjerna jedinica nosi ime.

Izvor: 24sata.rs

Leave a Reply