Fuerdaj bahatosti – seks žurke, ferariji, spaljivanje novca

Njihovi kućni ljubimci nose zlatne “Epl” satove, a oni uništavaju automobile kao da su igračke i razmeću se na internetu stanjem na računu u banci. Kada dođu u sukob sa zakonom, štite ih uticajni roditelji (biznismeni i vladini zvaničnici), a “Bogati klinci sa instagrama” pored njih izgledaju kao škrtice.

Oni su kineski mladi bogataši “fuerdaj” (u prevodu: “druga generacija bogataša”) i mnogi u Kini, uključujući i predsjednika Sija Đinpinga, strahuju da bi njihov stil života, koji podrazumijeva besomučno trošenje novca, mogao da se otme kontroli.

Reagujući na žestoke kritike javnosti, predsjednik je donio odluku da sljedeća generacija superbogataša mora da nauči da cijeni novac i tako je 70 djece milijardera dospjelo na neku vrstu kursa “društvene odgovornosti”.

 

Mladi kineski superbogataši na društvenim mrežama postuju svoje fotografije pored ekstravagantnih superautomobila.

Velika prašina se podigla 2013. kada je niz skandala, čiji su učesnici bili “fuerdaj”, pružio uvid u šokantan i rasipnički način života ove generacije.
 

Javnost je burno reagovala zbog mladih bogataša koji se razmeću na sajtu Veibo i kriju se iza uticajnih roditelja kada dođu u sukob sa zakonom

Novine su pisale o žurki na jahti u Saniji (provincija Hainan) i manekenki koja je prodavala seksualne usluge za 600.000 juana (86.000 evra). Optužbe na račun Guo Mejmej (23), tadašnje kraljice mladih kineskih bogataša, izneo je njen suparnik Čen Junju, a ona mu je odgovorila tako što je postovala fotografiju žetona iz kockarnice u vrijednosti od 5 miliona juana (720.000 evra), uz komentar:

“Prebogata sam da bih morala da prodajem svoje tijelo”.

Čen je uzvratio skrinšotom stanja na računu, na kome je u tom trenutku bilo 3,7 milijardi juana (530 miliona evra).
 

 
Kineski predsjednik je pokrenuo inicijativu za upoznavanje „fuerdaja“ s pravom vrijednošću novca: 70 njih je poslato na kurs „društvene odgovornosti“

Njihova komunikacija je izazvala gnevne reakcije na kineskim društvenim mrežama.

Ugled Guo Mejmej narušen je prošle godine, pošto je uhapšena zbog kršenja zakona u vezi sa kockanjem i priznala da je u prošlosti pružala seksualne usluge u zamjenu za novac.
 

 
Neki stručnjaci smatraju da se mladi bogataši, poput Vanga Sikonga (lijevo), hvale bogatstvom zato što su usamljeni i zato što im prezaposleni roditelji nisu poklanjali dovoljno pažnje
 

Možda najmračniji primer bahatog ponašanja mladih kineskih superbogataša dogodio se 2012, kada je Ling Gu, sin visokog vladinog zvaničnika Linga Đihue, u Pekingu slupao svoj “ferari 458 spajder”. Ling Gu (23) je nastradao u nesreći, a tri polugole djevojke koje su bile u kolima, teško su povrijeđene.
 

 
Guo Mejmej, dosadašnja kraljica fuerdaja, optužena je da se prostituisala na bogataškoj jahti i naplaćivala 86.000 evra za usluge
 
Vang Sikong, sin Vang Đijanlina, najbogatijeg muškarca u Kini, privukao je veliku pažnju u maju, kada je postovao fotografije svoga psa Vanga Kekea, sa zlatnim “Eplovim” satovima na prednjim šapama. “Ha, ha, imam nove satove! Zapravo bi trebalo da nosim četiri, jer imam četiri noge, ali pomislio sam da bi to bilo malo previše”, napisao je Vang na profilu svog ljubimca.

 

 
Mejmej sa čipovima u vrijednosti od 720.000 evra

Prošlog mjeseca kineski predsednik Si Đinping odlučio je da stane na put bahatom ponašanju. On je naložio Odjeljenju za rad Ujedinjenog fronta Centralnog komiteta KP Kine da “usmjeri biznismene iz privatnog sektora, naročito mlađu generaciju, i pomogne im da razmisle o izvoru svog bogatstva i nauče kako da se ponašaju”.
 

Čen Junju je član „Kluba sportskih automobila“

“Neki mladi ljudi znaju samo da su bogati, ali nemaju predstavu o tome odakle je taj novac. Znaju samo da se razmeću bogatstvom, ali ne umiju da ga stvaraju”, navodi se u saopštenju Odeljenja.

 

Stanje na računu: 530 miliona evra

Prošlog mjeseca 70 mladih kineskih milijardera poslato je na kurs društvene odgovornosti i patriotizma u istočnu provinciju Fuđijan. Pravila su stroga, uključujući i kaznu od 140 evra za kašnjenje.

Džang Đijale (sredina) bi da postane nova kraljica „fuerdaja“

Analitičari tvrde da je korijen problema u osećaju usamljenosti mnoge djece bogatih roditelja u Kini.

“Zašto se bogati klinci ponašaju kao rasipnici? Velika razlika u prihodima stvara jaz između bogatih i siromašnih. Bogati su izolovani od siromašnih i nesrećni su, uprkos novcu”, navodi se u članku objavljenom u junaru u “Gvangdžou dejli”.

“Bogati roditelji više obraćaju paćnju na materijalna dostignuća nego na djecu. Nedostatak bliskosti između roditelja i djece doprinosi širenju ovakvog ponašanja.”

Izvor: blic.rs, dailymail.co.uk
Foto: ciricara.com

Leave a Reply