Bor – spas za disajne organe

Foto: wikimedia.org

Bor je jeedan je od najrasprostranjenijih četinara, ima korijen koji duboko prodire u tlo i bogatu krošnju u obliku kišobrana. Skoro svi djelovi bora imaju ljekovita svojstva i koriste se u narodnoj medicini, a sakupljaju se u februaru, martu i aprilu.

Iglice bora se upotrebljavaju neposredno poslije branja, jer sušenjem gube vitamin C , a poslije godinu dana potpuno gube ljekovita svojstva. Svi djelovi ove biljke sadrže etarska ulja i smole, a kora u svom sastavu ima i tanine, gorke materije i flavonska jedinjenja, a bogat je i pinitolom koji reguliše nivo šećera u krvi.

Iglice se koriste kao sredstvo za dezinfekciju, dok se od smole skupljene iz zasječenih djelova na stablu, prave melemi i kreme koji ublažavaju reumatske tegobe. Preparat se nekoliko puta nanosi u toku dana na bolno mjesto, a preporučuju se i kupke od mladih borovih pupoljaka. Ulje od borovih izdanaka utljava se u kožu i postiče cirkulaciju perifernih krvnih sudova, ublažava upalu pluća i disajne puteve, djeluje umirujuće na sluzokožu respiratornog trakta i koristi se za inhalaciju u slučaju infekcija.

Izvor: zdravlje-bilje.com

Leave a Reply