Gdje ima najviše zemljotresa?

Foto: volcanocafe.files.wordpress.com

Naravno, to su uglavnom mali zemljotresi koji ne nanose veću štetu. Druga oblast podložna ovoj pojavi je Sredozemlje.

Šta je uzrok ove pojave?
Zemljina kora nije svuda podjednake debljine i negdje se nije dovoljno slegla, pa postoje prekidi slojeva u stijenama. Gdje god je kora oslabljena ili postoji prekid, dolazi do medjusobnog trenja masa stijena, a energija koja se pri trenju razvija, pretvara se u podrhtavanje ili vibracije u stijenama.

Mada se ove vibracije prenose hiljadama kilometara daleko, zemljotres je najjači duž pukotine nastale pomheranjem blokova zemlje. Strane pukotine mogu da se pomheraju gore-dole ili po dužini. Većina promjena koje se dešavaju na površini zemlje poslije zemljotresa vidi se duž ivica pukotine. Dio na kojem se najjače osećaju vibracije naziva se epicentar zemljotresa. Ako je epicentar u blizini nekog grada, razaranja mogu da budu velika, sa ljudskim i materijalnim žrtvama kao što se desilo u Skoplju 1963 ili u Nikaragvi, decembra 1972.

Jedan od najstrašnijih zemljotresa uopšte pogodio je 1923. Godine Jokohamu i Tokio. Dno zaliva Sagami iznenada se spustilo ujutru 1. septembra i cijelu oblast je uzdrmao strahovit potres. Uslijed zemljotresa izbili su užasni požari i poplave. Jokohoma je pretvorena u ruševine a Tokiju je isčezlo 140 000 ljudi.

Izvor: duhoviti.com

Leave a Reply