Aloe Vera

Foto: aloecream.biz

Gel je izuzetno ljekovit jer sadrži beta karoten, minerale, vitamin A, C, E, B1, B2 i B3, kao i enzime.

Upotrebom Aloje može se iscijeliti svaka rana na koži, i to u vrlo kratkom vremenskom periodu. Sok ove biljke ublažava simptome astme i olakšava disanje, poboljšava rad jetre, regeneriše je i osobađa toksina. Aloja jača i imuni sistem, jača srčane mišiće, reguliše krvni pritisak, ublažava aritmiju…

Ova veoma ljekovita biljka se gaji u mnogim zemljama koje imaju toplu i suvu klimu. Plantaže ove biljke prostiru se na teritoriji Afrike, Australije, centralne Amerike, Meksika, Rusije, Japana i Španije. Smatra se da zbog oštre kontrole kvaliteta proizvodnje i proizvoda u Španiji i Grčkoj Aloja je iz tih mjesta najkvalitetnija.

Da bi se napravio dragocjen gel od Aloje potrebno je, sakupiti dovoljno listova. Proces sakupljanja listova obavlja se ručno, zatim se precizno svaki list zasiječe i pritom vodi računa da ne dođe u kontakt s vazduhom. Naravno prije same obrade i pravljenja preparata, listovima ove biljke potrebno je dubinsko pranje njegove površine, da bi se eliminisale bakterije. Sljedeća faza je obrada, a sastoji se od sjeckanja cijelog lista iz kojeg ističe gusta zelenkasta pulpa, čije je dejstvo pročišćavajuće. Poslednja faza je transport sirovine do mesta filtriranja u specijalne sudove koji prozvod čuvaju od UVA I UVB zraka.

Kako za svaki preparat tako i za Aloju važi, uzimati je, ali u malim dozama, kao dodatak ishrani. Tokom promjene godišnjih doba ili manjanja životnih navika, koji uzrokuju stres i promjenu tjelesne težine, preporučljivo je uzimanje Aloje. Osobe koje su dijabetičari moraju da vode računa o uzimanju Aloje. Trudnicama se savetuje da izbjegavaju Aloju u tom periodu, jer sok koji ima laksativno dejstvo, može da dovede ubrzan rad mišića, koji može da uzrokuje pokrete mišića materice, a samim tim i spontani pobačaj, što doduše nije naučno potvrđeno.

Izvor: zdravlje-bilje.com

Leave a Reply