Znamo li koliko soli zapravo jedemo?

Foto: onsugar.com

Sol je tradicionalni konzervans, odavna poznat ljudima, još iz vremena kada nije postojao frižider pa se hrana konzervirala solju kako se ne bi pokvarila. Međutim, previše soli u prehrani ima vrlo štetne posljedice za naše zdravlje.

Vjerovatno je većini život bez soli nezamisliv, budući da s njom svaka hrana postaje “dobiva ukus”, a da pritom nismo ni svjesni koliko zaista soli unosimo u organizam. Čak i slatki užici poput kolača sadrže veće količine soli u biskvitu no što bismo ikada zamislili, tako da je vrlo jednostavno premašiti onu preporučenu dnevnu dozu od 5 grama. Količina soli koju jedemo direktno se odražava na naš krvni pritisak, što dovodi do opterećenja našeg srca, arterija, bubrega, ali i mozga.

Dugoročno, ovakvo stanje može uzrokovati srčani i moždani udar, demenciju i slične bolesti, ali i otkazivanje bubrega što dovodi do dijalize. Osim toga, višak soli u organizmu potiče vezivanje vode, zbog čega se ona dulje zadržava u tijelu, a mi se istodobno osjećamo tromo i naduto, što je i s estetske strane mnogima sigurno neprihvatljivo.

Znate li da samim zadržavanjem vode u tijelu možemo povećati tjelesnu masu za čak dva kilograma? Moramo biti svjesni kako se glavni dio soli koja se unese u organizam nalazi u prerađenoj hrani koju svakodnevno jedemo. Kako bismo izbjegli prevelik unos soli kroz hranu, evo nekoliko savjeta. Svakako što više sami pripremajte svježe namirnice kod kuće, pa ćete i konzumiranje prerađevina tako svesti na minimum. Idući put dok kuhate, takođe zadovoljavajući okus s manje soli možete postići tako da dodate sol u vodu prije nego počnete obrađivati hranu (npr. kada kuhate povrće) i to tako da ne dodajete više soli nakon što ste jednom stavili odgovarajuću mjeru.

Soljenke su varljive, pa upotrebljavajte mjeru prstohvata. Možete naravno i potpuno reducirati sol u hrani i isprva će vam okus možda biti pomalo neprihvatljiv i bljutav, no to je samo dok se vaši okusni pupoljci ne naviknu. Naime, slani okus je stečeni okus, pa je zapravo sve stvar navike. Stoga, nakon nekoliko tjedana bez soli (ili s manje soli), možete početi uživati u novom, drukčijem ukusu hrane, zapravo, onom pravom, „nezamaskiranom” ukusu. Svakako vrijedi pokušati.

Izvor: nasportal.net

Leave a Reply