Zašto su pirati nosili povez preko jednog oka?

Foto: infendo.com

Kada pomislimo na morske pirate, u mozgu nam se stvori slika mornara koji ima povez preko jednog oka. Uglavnom se do sada mislilo da razlog leži u činjenici što su se oni stalno borili, pa su gubili oči u tučama i bitkama. I onda je povez preko oka bio mnogo prijatniji prizor, umesto da se gleda lice bez oka.

Medutim, nedavno su naučnici otkrili pravi uzrok. Naime, sigurno svi znate neprijatan osjećaj kada noću upalite svijetlo, pa ne možete da gledate, ili kada iz svijetla uđete u mrkli mrak, pa vam je potrebno neko vrijeme da se oči prilagode, pa počnu da razaznaju predmete.

Za potpunu adaptaciju oka na promjenu osvijetljenosti okoline, potrebno je oko 20 minuta. Ako je oko zatvoreno, onda nema nikakve adaptacije.

Pirati su često morali da silaze sa palube u unutrašnjost broda. Na palubi je bilo svijetlo, dok je u unutrašnjosti broda bio mrak. Tada nije bilo savremenih načina osvjetljavanja, pa su lampe morale da se štede.

A pošto su pirati morali da brzo reaguju na situacije, pa im je dobar vid bio prilično bitan, nisu imali vremena da čekaju stalno po 20 minuta da se oči adaptiraju na okolinu. Lakše im je bilo da odrede koje će oko da im služi za svijetlo, a koje za mrak, pa su onda ono drugo oko držali zatvoreno.

Na primjer, kada su na osvijetljenom, otvorili bi oko koje im služi za svjetlost, a stavili povez na oko koje im služi za mrak. I obrnuto.

Morate se složiti da je ovo bila pametna ideja, zar ne?

Izvor: daliznate.com

Leave a Reply