Zašto je slanina dobra za trudnice?

Foto: drinkamara.com

Slanina je jedna od „anatemisanih“ namirnica, naročito u ljetnjem periodu. Međutim, istraživanja pokazuju da je u kombinaciji sa jajima idealan doručak i naročito se preporučuje trudnicama i djeci.

Američki naučnici sa fakulteta Severna Karolina ustanovili su da buduće mame koje je svakodnevno jedu podstiču intelektualne sposobnosti kod nerođenog djeteta. Na razvoj mozga bebe u stomaku konkretno utiče sastojak kolin, mikronutrijent presudan za hipotalamus – dio mozga zadužen za pamćenje.

Dr Džerald Vajsman priznaje da su zahvaljujući ovom istraživanju naučnici zaključili kako su namirnice poput slanine nepravedno deklasirane kao nezdrave i podsjetio da su ranije studije pokazale da veće doze kolina u njoj štite krvne sudove i srce. Kolinom su, osim slanine, bogati džigerica, mlijeko, piletina i orašasti plodovi.

S druge strane, britanski stručnjaci upozoravaju da se kod djece i omladine koja dva puta nedjeljno jedu šunku, kobasice, viršle i slaninu povećava rizik od leukemije za čak 74 odsto. Razlog je što su mesne prerađevine, ukoliko nisu domaće, pune kancerogenog nitrata i drugih štetnih sastojaka.

Izvor: novosti.rs

Leave a Reply