Zanimljivosti – Slovenija

Foto: wikimedia.org

Slovenci rijetko umirali u svojoj državi
Statistika posljednjih 150 godina govori da je prosječan Slovenac imao manje od 1% šanse da umre kao državljanin države u kojoj je rođen.

Foto: wikimedia.org

Najviši dimnjak u Evropi
Najviši industrijski dimnjak u Evropi stoji u Sloveniji. To je dimnjak termoelektrane u Trbovlju, visok čak 362 m. Sagrađen je 1976. godine za 210 dana, a na njega je potrošeno 11.866 m3 betona i 1.079 tona čelika.

Foto: cdn.tf.rs

Najstariji vinograd na svijetu
U Sloveniji raste najstariji vinograd na svijetu. To je Žametna črnina (Modra kovčina), čija starost se ocjenjuje na preko 400 godina! Uprkos tolikoj starosti, iz nje se svake godine napravi preko 25 litara vina.

Foto: znanost.geek.hr

Močeril – život u vječnoj tami
U Postojnskoj jami živi močeril, poznatiji kao čovječija ribica (proteus anguinus), tako nazvan zbog blijede i čovjeku slične boje kože i velikih slijepih očiju, prilagođenih vječnoj tami i životu u jami. Jedina je jamska vrsta u Evropi. U Sloveniji je zaštićena od 1922. godine. Od 1982. godine je na listi rijetkih i ugroženih životinjskih vrsta kojima je zabranjeno trgovati.

Foto: ung.si

Bitka poslije koje se raspalo Rimsko carstvo
Na teritoriji Slovenije, u Vipavskoj dolini, odigrana je bitka koja je bila neposredni povod za raspad Rimskog carstva na istočni i zapadni dio 394. godine.

Izvor: Maja Tomašević udruzenjetriglav.com

Leave a Reply