Indijana Džons grčkog ministra finansija

Foto: pbs.twimg.com

Danai Stratu, vajarka, vizuelni umjetnik, umjetnički fotograf, kako piše u njenoj biografiji ovih dana je u centru pažnje više kao supruga rok ministra – kako zovu Janisa Varufakisa nego kao umjetnica, mada je njena umjetnička biografija i te kako vrijedna pažnje.

Ovdašnja štampa je ne bez razloga nazvala Indijanom Džons. Sa aparatom i kamerom u rukama, obišla je ceo svijet, beležila lijepe i tragične trenutke, bila na vatrenoj liniji na Kosovu i u Etiopiji, američko-meksičkoj granici, gde je sa grupom entuzijasta, radeći na projektu „Kat-7 linije podjele”, srela Janisa Varufakisa.

Danai Stratu je kao multimedijalni umjetnik bila predstavnik Grčke na 48. Venecijanskom bijenalu 1999. godine. Tada je postavila video-instalaciju „Perspektiva vode”, pri čemu je video-rad mogao da se vidi samo kroz otvore aluminijumskih cevi površine od 936 kvadratnih metara koje su u stvari činile trodimenzionalni ekran.

Sa kamerom u ruci, u funkciji mnogih samostalnih i grupnih umjetničkih projekata u kojima je učestvovala, Danai Stratu je obišla svijet. Kaže da je uvek želela da ovjekoveči sadašnjost, važan trenutak, delove naše Zemlje, koji, kako kaže, imaju globalni značaj.

Svoje umetničke fotografije i video-zapise koristila je kao sastavni deo nekih od svojih performansa u kojima je bilo i skulptorskih radova. Za njih je koristila prirodne elemente i metalne konstrukcije, ali predstavljala ih je uvek u kombinaciji sa video, fotografijom, zvukom…

Danai Stratu, vršnjakinja ministra finansija, školovala se u Londonu gde je završila prestižni Sent Martin koledž za umjetnost i slikarstvo. Umjetničku crtu povukla je od majke Eleni Potaga Stratu, legende moderne grčke umjetnosti. Učestvovala je u velikom broju umjetničkih izložbi koje je organizovao Nacionalni muzej savremene umjetnosti Grčke, na više bijenala od Španije, preko Turske, Grčke…

Jedan od performansa o kome rado govori je „Rijeke života”, kojim se 2004. predstavila atinskoj publici. U tom radu predstavila je između ostalog kompoziciju fotografija reka Dunav, Nil, Amazon, Misisipi, Gang… U projektu „Kat-7 linija podele”, fotografisala je svakodnevni život i mirovne snage na Kipru, Kosovu, Etiopiji, Eritreji, Kašmiru, Palestini, Belfastu i na američko-meksičkoj granici.

– Bila sam tada često u opasnosti, jer je boravak u tim zemljama bio veliki rizik. Mogla sam da poginem, da nestanem… Ali, to je moj posao, moja unutrašnja potreba da sve što osjećam, sama i zabilježim – kaže Danai Stratu i kroz smijeh dodaje da je ni malo ne čudi, ali i ne ljuti što su je prozvali Indijanom Džons moderne umjetnosti.

Sa suprugom je 2010. osnovala fondaciju „Virtual spejs”, interdisciplinarnu umjetničku platformu koja se bazira na pretpostavci da snaga umjetnosti može da promeni svijet. Platforma funkcioniše kao otvoreni poziv umjetnicima, ali i naučnicima, teoretičarima, aktivistima koji svojom vizijom mogu da pomognu civilizaciji, humanizmu, čak i u ekonomskoj krizi.

Izvor: Jasmina Pavlović-Stamenić politika.rs

Leave a Reply