Zanimljivosti o zastavama

Kanada

Kanadski lideri vodili su žustru raspravu prije nego što su 1965. godine usvojili crveno bijelu zastavu sa crvenim listom javora kao simbolom države.

Crvena boja preuzeta je s krsta svetog Juraja, koji se smatra zaštitnikom države, a bijela je preuzeta sa francuskog kraljevskog grba. Javorov list simbolizuje prekrasnu kanadsku prirodu.

Nepal

Ovo je jedina država na svijetu koja nema standardnu pravougaonu zastavu, a to je ujedno i najstarija zvanična zastava na svijetu. Plavi okvir zastave predstavlja mir i harmoniju, čime ona podsjeća na Budu – koji je rođen u Nepalu.

Grimizna je nacionalna boja. Iako neki smatraju da trouglovi predstavljaju moćne planinske vrhove Himalaja – to nije tako. Oni su hinduistički simbol. Mjesec i Sunce se nalaze na zastavi zbog nade da će Nepal trajati tako dugo dok bude Mjeseca i Sunca.

Grčka

Grci u poslednje vrijeme ne mogu da se usaglase ni oko čega pa tako ni oko značenja zastave. Boje zastave su plava i bijela.

Dok jedni smatraju da plava predstavlja prekrasno mediteransko more, a bijela kuće koje su nikle uz obalu, drugi smatraju da pet pruga simbolizuje devet slogova u grčkoj izreci „Έλευθερία ή Θάνατος“ što znači sloboda ili smrt. Da, Grci su bili i jesu ratoboran narod. Međutim, oko jedne stvari su saglasni – krst predstavlja pravoslavnu vjeru.

Butan

Zastava države Butan iskače iz mase zastava zbog – zmaja. Zmaj se nalazi na crvenoj i narandžastoj podlozi. Samo ime države na lokalnom jeziku znači „zmaj“ pa je i logično da se nalazi na zastavi.

Zmaj dolazi iz butanske mitologije, a u svojim kandžama drži dragulje što predstavlja bogatstvo.

SAD

Popularni naziv američke zastave je Betsy Ross, a nadimak je dobila po ženi koja je sašila prvu zastavu. Sastoji se od trinaest vodoravno poređanih crvenih i bijelih pruga koje simbolizuju trinaest prvobitnih država koje su proglasile nezavisnost 1776. godine.

Od početka se u lijevom gornjem uglu nalazi plavo polje u kojem su zvjezdice koje simbolizuju broj država. U početku ih je bilo trinaest, da bi ih danas bilo pedeset, a poređane su u formaciji 6-5-6-5-6-5-6-5-6.

Brazil

Zelena podloga i žuti romb simbolizuju nekadašnju kolonijalnu vlast, Braganza-Habsburšku dinastiju.

Nekadašnji grb brazilskog carstva zamijenjen je plavim krugom s 27 bijelih zvjezdica. Položaj zvjezdica je identičan položaju zvijezda iznad Ria 15. novembra 1889. godine, a svaka zvijezda predstavlja tačno određenu državu. Krilatica koja se nalazi unutar plavog kruga znači – red i napredak.

Indonezija

Sastoji se od dvije horizontalne pruge, crvene i bijele. Boje su tradicionalne, a koristile su ih dinastije kroz istoriju. Međutim, postoji i nekoliko nezvaničnih objašnjenja zašto baš te boje. Jedno je da crvena predstavlja krv palih za nezavisnost, a bijela čistotu.

Drugo objašnjenje je to da crvena označava fizički život čovjeka, a bijela duhovni. Treće objašnjenje je da ove boje predstavljaju svakodnevne boje njihove kuhinje. Crvena predstavlja šećerne palme (šećer), a bijela boja predstavlja pirinač.

Mozambik

Nekome ko ne poznaje istoriju Mozambika, njihova zastava činiće se neobičnom, ali za stanovnike Mozambika simbolika je jasna. Zelena predstavlja poljoprivredu, crna afrički kontinent, žuta bogatstvo mineralima, bijela mir, a crvena borbu za nezavisnost.

Grb je jedinstven u cijelom svijetu i ima duboku simboliku. Žuta zvijezda predstavlja socijalizam koji vlada zemljom. Knjiga predstavlja obrazovanje i čežnju za daljim napretkom zemlje. Motika predstavlja seljake i poljoprivredu, koja je temelj ove siromašne zemlje. Na grbu se nalazi još i kalašnjikov – koji simbolizuje odlučnost zemlje da se bori za slobodu.

Panama

Boje panamske zastave su crvena, plava i bijela. Podijeljena je u četiri jednaka dijela, dva bijela i jedan plavi i crveni. Plava i crvena boja predstavljaju boje glavnih političkih stranaka. Plava zvijezda predstavlja čistotu i čestitost, a crvena vlast i zakon u zemlji.

Priredio: Nikola Đurović
Izvor: novimagazin.rs wikimedia.org
Foto: wikimedia.org

Leave a Reply