Zanimljivosti o Crnoj Gori (16)

 

Foto: pixelizam.com

Crnogorci protiv samuraja

Crna Gora je 1904. proglasila rat japanskom carstvu.

 

Foto: vijesti.me

“Piva” jedinstvena u Evropi

Hidrocentrala Piva je jedinstven graditeljski poduhvat u Evropi. Hidrocentralu čini džinovska brana Mratinje ukliještena među dvije stjenovite obale, podzemni prokopi i hale. Brana je zatvorila kanjon i svojim ogromnim prsima zaustavila hirovitu rijeku Pivu, smirila je i pretvorila u jezero dugo preko 40 kilometara. U stjenovito tlo zarila se temeljima punih 38 metara i izrasla do 220 metara visine. U moćnu branu, koja je završena ujesen 1975. godine, ugrađeno je oko 820 hiljada kubika betona i pet miliona kilograma čelika.

Foto: i.ytimg.com

Crnogorci i Kelti

Mnogi toponimi u Crnoj Gori imaju porijeklo u keltskom jeziku: Tivat, keltski tivad znači pijesak; Berane, od keltskog beran što znači koplje; katun je keltska riječ i označava zajednički posjed; budva, keltski bodva – plavljenje, velika vlaga; bar na keltskom znači zemlja; risan – naša tvrđava; Cetinja na keltskom znači velika tvrđava.

Foto: vijesti.me

Pedesetak srednjovjekovnih gradova

Na teritoriji Crne Gore identifikovano je pedesetak srednjovjekovnih gradova, koje je prvi opisao Pavle Rovinski.

Foto: kolektiv.me

Po glavi – dva telefona

Crna Gora je među prvima u svijetu kada je u pitanju korišćenje mobilnih telefona po glavi stanovnika. Prema podacima iz 2013. godine, svaki stanovnik ima skoro dva mobilna telefona.

Izvor: nadlanu.me

 

 

 

 

Leave a Reply