Zanimljivosti – Francuska

Francuska je zemlja koju svi smatraju jednom od najlepših i najraznovrsnijih na svijetu. Evo nekih zanimljivih činjenica o njoj.

Foto: pressonline.rs

Umjesto kanala u Panami – Ajfelov Toranj

Izgradnja Ajfelovog tornja trajala je 2 godine, 2 meseca i 5 dana. Gustav Ajfel, inženjer i arhitekta, takođe je bio uključen u katastrofalan pokušaj Francuske da izgradi kanal u Panami, nakon čega je njegova reputacija ozbiljno poljuljana. Ajfel je takođe dizajnirao unutrašnje elemente Kipa slobode. Još jedna zanimljivost o Ajfelu – umro je u trenutku dok je slušao Betovenovu „Petu simfoniju“.

Foto: cafeterrablog.com

Dva „kuvara“ dnevno

U Francuskoj se svakodnevno objave po dvije knjige o kulinarstvu. Francuska kuhinja smatra se vodećom kuhinjom u Evropi – ima oko 3.000 patentiranih soseva.

Foto: netdna-cdn.com

„Grad svjetlosti“ po broju intelektualaca

Drugi naziv za Pariz je „Grad svjetlosti“, pri čemu se misli na broj intelektualaca koji žive u njemu.

Foto: bronzic.com

Marijana – simbol slobode

Francuski simbol slobode je žena poznata kao Marijana. Njena slika se vidi na novcu, markicama i slikama. Ona nosi kapu „slobode“ na glavi.

Foto: wikimedia.org

Pad Bastilje

Jedan od najvažnijih datuma u Francuskoj je 14. jul. Ovo je poznato kao Dan Bastilje i to je nacionalni praznik. U Francuskoj se zove “La Fete Nationale”. To je proslava napada na zatvor Bastilju u Parizu 14. jula 1789. Tog dana, gnjevni seljaci provalili su u zatvor, pustili zarobljenike i zaplijenili oružje uskladišteno tamo. To je bio početak francuske revolucije. Siromašni ljudi mrzjeli su Bastilju jer su mnogi tamo bili zatvarani bez pravičnog suđenja.

Foto: idiva.com

Najveći proizvođač vina

Zajedno s Italijom, Francuska je najveći proizvođač vina na svijetu. Godine 1997. ukupna proizvodnja vina iznosila je 7400000000 boca, što je dovoljna količina da se napuni boca veća od kipa slobode u Njujorku.

Foto: dnevno.rs

Kralj na dvadeset minuta

Luj XIX bio je kralj Francuske samo 20 minuta, 2. avgusta 1830. godine.

Foto: cbc.ca

Koliko dana u godini, toliko vrsta sireva

Najveći izvoznik sira na svijetu. Na drugom je mjestu u svijetu po zdravoj ishrani stanovništva.

Leave a Reply