Vrijesak – Satureja montana

Foto: student.fizika.org

Vrijesak je samonikli zimzelen žbun koji raste u višim predjelima, dostiže visinu do 50cm, a cvjeta krajem ljeta kada se odsijecaju gornji dijelovi grana-oštrim nožem, nikako kidanjem. Listovi i cvjetovi odvajaju se od drvenih dijelova stabljike i suše u tankom sloju na otvorenom, ili u hladu ili u dobro provjetrenim prostorijama. Cvjetovi tokom sušenja moraju zadržati prirodnu boju od roze do ljubičaste, što je znak da je postupak sušenja bio dobar. Osušeni dijelovi biljke mogu da se koriste do dvije godine. Biljka ima antibakterijska svojstva, podstiče znojenje, a djeluje i kao sedativ. Ukus svježeg vrijeska je gorak, a biljka ima jak miris koji podsjeća na med.

Ljekovita svojstva

Vrijesak podstiče izlučivanje mokraće i znoja, čisti od glista, umiruje nerve, liječi bubrege, osim toga koristi se i u slučaju tegoba izazvanih oboljenjem slezine, protiv proliva, za liječenje reume, bolesti oka i bešike, odlično je sredstvo za čišćenje krvi i protiv grčeva u želucu, a često se nalazi u sastavu čajeva sa diuretskim i antiseptičkim dejstvom. Za bolju probavu preporučuje se upotreba vrijeska u kombinaciji sa kamilicom i majčinom dušicom, dok je u liječenju nesanice najbolje kombinovati ga sa ruzmarinom i nanom. Med od vrijeska izuzetno je cijenjen i tražen, a od njega se u nekim krajevima spravljaju ljekoviti napici. Ima specifičan ukus i tamne je boje, pa ga često miješaju sa šumskim medom.

Foto: pticica.com

Čaj od vrijeska

Supenu kašiku suvog vrijeska sa 4dl ključale vode ostaviti da odstoji neko vrijeme, a zatim procijediti. Konzumirati po trećinu čaše čaja na svakih dva sata.

Protiv nesanice

Kafenu kašiku listova vrijeska preliti sa 2dl ključale vode, ostaviti da odstoji poklopljeno deset minuta, nakon toga procijediti i zasladiti medom. Čaj piti tri puta dnevno po jednu šoljicu, nakon svakog obroka. Po želji dodati ruzmarin ili pitomu nanu koji povećavaju djelotvornost ovog napitka. Za dobar san preporučuje se da se stavi lanena kesica napunjena listićima vrijeska i lavande.

Za probavu koja muči
I za noći nesanice
Čaj od vrijeska tad poruči
Donijeće ti ga pčelice

Priredio: Gavrilo Mile Princip
Izvor: zdravlje-bilje.com

Leave a Reply