Vranilovka

Foto: chamomilla.rs

Efekat vranilovke ili origana na ljudsko zdravlje poznat je još od antičke Grčke, naziv potiče iz grčkog jezika, i znači „Radost planina“. Biljka cvjeta od juna do septembra, prijatnog je mirisa i ukusa, izuzetno je bogata eteričnim uljima. Beru se samo gornji, mladi dijelovi i cvjetovi, suše se u hladu na vazduhu i koriste kao začin i lijek. U prirodi postoje 52 vrste vranilovke/origana, ali je najefikasniji divlji origano (origanum vulgare), čije ulje, čaj i voda mogu da se nabave u bolje snabdjevenim „Biošpaizima“ i apotekama. U narodu je poznat kao vranilovka i ima je u brdsko-planinskim predjelima, ne samo u Mediteranu nego i kod nas. Može da se nabavi kod svakog ozbiljnijeg travara. Naravno, i druge sorte vranilovke/origana imaju ljekovito dejstvo, manje od divljeg, i podrazumijeva se da je treba što više koristiti u svakodnevnoj ishrani, kao dodatak jelima i svježoj salati, a po potrebi i kao lijek. Naučno je dokazano da je vranilovka najjači prirodni antiseptik i antibiotik, efikasno uništava viruse i bakterije. U narodnoj medicini se koristi, osim kao prirodni antibiotik, i u poboljšanju funkcije jetre i žuči, primjenjuje se kod upala sinusa, alergija, laringitisa i tuberkuloze, kao sredstvo za iskašljavanje, zatim za širenje bronhija i protiv grčeva, protiv migrene, upale uha, upale bešike, prehlade, gripa i moćan je borac protiv kancera (42 puta je snažniji antioksidans od jabuke, 12 puta od pomorandže ). Vranilovka ubija 100% kolonije tridesetak vrsta bakterija, među kojima su Ešerihija Koli, Pseudomonas Aeruginusa, Salmonela, Stafilokoke i gljivicu Kandidu, u organizmu i na koži.

Foto: static.panoramio.com

Male količine origano ulja imaju isto, a nekad i jače dejstvo od Streptomicina, Penicilina i Nistatina za eliminisanje mikroba. Ulje dobijeno iz lišća vranilovke sadrži ljekoviti sastojak carvacrol, koji posjeduje veoma jaka antibakterijska svojstva. Prednost esencijalnih biljnih ulja u suzbijanju mikorganizama je u tome što bakterije ne razvijaju otpornost prema njima, za razliku od klasičnih antibiotika. Mnoga esencijalna biljna ulja iz biljaka, pa tako i iz vranilovke suzbijaju bakteriju na nivo njenog disanja, dok klasični antibiotici blokiraju njen metabolizam, što s vremenom bakterije mogu izbjeći procesom mutacija.

Postoji nekoliko načina korišćenja vranilovkinog ulja:

U 100ml vruće vode sipajte 1-2 kapi vranilovkinog ulja, zavisno koliko dugo je koristite i da li prija vašem organizmu. U početku upotrebe, savjetuje se samo jedna kap. Poklopiti sud i jako mućkati oko jedan minut i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi i poslije svakog obroka, tokom dana popiti jedan do dva gutljaja. Najbolje je to piti oko 15-tak dana. Zajedno sa vranilovkinim uljem, preporuka je da se pije i čaj od vranilovke, od 3-6 šolja dnevno. I pored toga, treba piti od 6-12 čaša obične pijaće vode. Jedna do dvije kapi ulja se mogu nakapati na kocku šećera i pojesti uz čašu vode.

Foto: glas-slavonije.hr

Čaj od Vranilovke se sprema tako što se jedna čajna kašičica usitnjenih listova prelije sa 200 ml ključale vode, sud poklopi i ostavi da stoji 30 min. Čaj procijediti. Piti tri šolje čaja dnevno prije jela. Čaj se može dodati i u poslednju vodu prilikom pranja povrća, koje se jede prijesno, ostavi se 10 minuta i bez ispiranja upotrebljava.

Gdje stanuju bakterije

Najveći rezervoar bakterije Ešerihije Koli su crijeva goveda i svinja, pa tako dospiju u stajsko đubrivo. Moderna organska đubriva se prave od životinjskog izmeta, urina, ali i krvnih ostataka, kostiju, čak i perja i zato moraju da budu strogo kontrolisana, jer je moguće da je neka od životinja bila bolesna. Vrlo je moguće da Ešerihija Koli, u Njemačkoj, potiče iz organskih đubriva ili zagađenih zalivnih voda. Ukoliko termička obrada organskog đubriva i komposta sa životinjskim ostacima nije rigorozna, moguće je da najotpornije i najopasnije bakterije prežive i uđu u lanac ishrane.

Oprobo sam ostajem bez riječi
Vranilovka mnogo dobro liječi

Autor Petar Jokić

Priredio G. M. P.

Leave a Reply