Volujsko uho

Foto: posnajela.rs

Volujsko uho je medosna začinska ljekovita biljka. Raste na svim podnebljima, a cvjeta od maja do oktobra kada se i bere. Cijela biljka se upotrebljava u ljekovita svojstva, obiluje omega masnim kiselinama, a sadrži još kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, flavonoide, vitamin B i C. Preparati od volujskog uha imaju protivupalno, antifibrozno, umirujuće i okrepljujuće dejstvo. Otklanja žarišta infekcije i poboljšava psihofizičke funkcije. Ne sadrže toksine, i ne izazivaju zavisnost, pa mogu da se upotrebljavaju bez ograničenja. Ali da bi zadržali svoja ljekovita svojstva, moraju da se čuvaju na suvom, tamnom i hladnom mjestu.

Hladno cijeđeno ulje od volujskog uha otklanja migrenu, nesanicu i napetost, poboljšava pamćenje i popravlja raspoloženje. Korisno je pola sata prije obroka uzimati kašičicu tog napitka.

Ova biljka ubrzava cirkulaciju, podstiče eliminisanje patogenih klica iz krvi, jača zidove krvnih sudova i smanjuje rizik od ateroskleroze. Preporučljivo je svako jutro na prazan stomak u ustima otapati kocku šećera natopjenu tinkturom od volujskog uha.

Sirup od volujskog uha razgrađuje gustu bronhijalnu sluz i ublažava uporni kašalj, a inhalacija čajem od ove biljke pročišćava zapušen nos i olakšava disanje.

Sastojci ove biljke zaustavljaju rast kanceroznih ćelija i sprečavaju pojavu metastaza. U slučaju malignih oboljenja, savjetuje se kombimovana upotreba ulja i čaja od volujskog uha.

Izvor: zdravlje-bilje.com

Leave a Reply