Voće koje (vjerovatno) nikada niste probali (1)

10. Rambutan

Rambutan

Rambutan (Nephelium lappaceum) dolazi porijeklom iz Indonezije i Malezije, a takođe prirodno raste i na Tajlandu, u Vijetnamu, na Filipinima, te još nekim državama u jugoistočnoj Aziji. Ime je dobilo po malezijskoj riječi rambutkoja znači kosa.

Mekano i hrskavo, sjeme je jestivo, ali samo kada je skuvano. Nekada se vjerovalo da je otrovno, ali u nedavnim studijama je zaključeno da ne samo da nije otrovno, već je i poprilično zdravo. Cijeli oguljeni plod, zajedno sa sjemenom, je jestiv.

9. Voće Baobaba / Adansonije

Voce-Baobaba

Ukus ovog voća je opisan kao “negdje između grejpa, kruške, vanilije.” Ima dvostruko više kalcijuma od mlijeka, bogato je antioksidansima, te ima šest puta više vitamina C od naranče.

U nekim dijelovima Afrike ovo voće se koristi već dugi niz godina, a jede se i sirovo i kuvano. Od njega se prave sokovi, a čak se koristi i lišće ovog drveta koje se melje i dodaje hrani kao začin. U Evropskoj Uniji prodaja voća Baobaba postala je legalna tek 2008. godine.

8. Mangostan

mangostan

Mangostan (Garcinia mangostana) uglavnom raste u jugoistočnoj Aziji, a također raste i u tropskim zemljama Južne Amerike.

Često opisano kao ‘suptilni delikates’, ovo voće je jestivo, te relativno bogato hranjivim materijama. Zbog ograničenja na uvoz, svjež mangostan nije dostupan u velikom broju zemalja Evrope, iako se ponegdje mogu pronaći konzervisani.

7. Kruhovac

Kruhovac

Kruhovac (Artocarpus altilis) je drvo i pold koje raste na tropskim ostrvima. Ovo voće se uglavnom jede kuvano ili pomiješano sa drugim voćem ili kokosovim puterom.

Bogato je ugljohidratima, a sastoji se od 70% vode. Takođe, dobar je izvor vitamina C, kao i tiamina i kalija. Najčešće se jede nakon što se skuva, te pomiješa sa kokosovim mlijekom i zatim ispeče u listovima banane.

6. Nangka

Nangka

Nangka (Artocarpus heterophyllus) je voće koje je jako neobično zbog svoje težine. Samo jedna voćka, dugačka do 90 cm, može biti teška i do 36 kg!

Veoće je puno skroba i vlakana, a ukus se može usporediti s kombinacijom jabuke, ananasa i banane. Može se jesti sirovo, iako je najukusnije kada se skuva. Zbog svoje suptilno slatkaste arome, nangka se koristi kao dodatak raznim jelima i kolačima. U nekim zemljama se može pronaći i sladoled sa ukusom ovog voća.

5. Drvena jabuka (Limonia)

drvena-jabuka

Drvena jabuka (Limonia acidissima) dolazi iz Indije i Šri Lanke, a njezin plod ima oklop koji je ‘tvrd kao kamen’. Plod je ljekovit i njegovo stablo se smatra svetim u hindu religiji.

Plod se često koristi kao dodatak pićima i slatkišima, a od njega se pravi i džem. Plod se može jesti i sirov, a popularna kombinacija je drvena jabuka pomiješana sa kokosovim mlijekom. Od njega se takođe pravi i jako popularno ljetno osvježavajuće piće koje se zove Bael-panna, a koje nastaje miješanjem drvene jabuke sa vodom i raznim začinima.

4. Aguaje

Aguaje

Aguaje (Mauritia flexuosa), poznato i kao moriche palma, ita, buriti i canangucho je voće koje raste pored močvara i drugih vlažnih područja u tropskoj Južnoj Americi.

Voće je jestivo sirovo, ima visok sadržaj vitamina C, a koristi se za proizvodnju sokova, pekmeza i sladoleda. Od njega se takođe pravi i vino. Često se koristi i za liječenje opekotina, a niti iz stabla se koriste pri proizvodnji konopaca. Od ovog voća se pravi i ulje za koje je nedavno utvrđeno da filtrira i apsorbuje UV zrake sunca koje izazivaju rak.

3. Salak

Salak

Salak, ili zmijsko voće (Salacca zalacca) raste u Indoneziji, Maleziji i Brunejima. Ukus se poredi sa blago slatkim ukusom ananasa.

Uzgaja u cijeloj Indoneziji, a postoji najmanje 30 sorti od koji se izdvajaju dvije: Salak pondoh iz Yogyakarta pokrajine i Salak Bali sa otoka Bali. Salak Bali se prodaje na cijelom ostrvu, i jako je popularan plod među mještanima i turistima. Ova sorta ima ukus mješavine ananasa i soka od limuna.

2. Monstera

Monstera

Monstera (Monstera deliciosa) je biljka koja raste u tropskim prašumama u južnom Meksiku, južno do Kolumbije. Često se uzgaja kao ukrasna biljka, iako su plodovi jestivo i ukusno voće.

Ako se jede nezrelo, moglo bi biti otrovno za tijelo (treba mu godina dana da sazrije). Kada konačno sazrije, ima ukus mješavine banane i ananasa, a sadrži pregršt vitamina C. Također pruža instant energiju i izdržljivost.

1. Cupuaçu

Cupuacu

Cupuaçu (Theobromagrandiflorum) je voće koje raste u tropskim prašumama Amazona, te se uzgaja u džunglama Kolumbije, Bolivije, Perua i na sjeveru Brazila.

Koristi se u proizvodnji slatkiša i slastica, zbog svog ‘čokoladnog ukusa sa ukusom ananasa’, a pored toga ima i jako lijep miris. Smatra se super voćem jer je puno vitamina B1, B2, B3, aminokiselina, ima devet antioksidanasa, kalcij, selen, kao i vitamine A i C.

Izvor: pixelizam.com
Foto: wikimedia.org

Leave a Reply