Virak (Alchemilla vulgaris)

Foto: suncevatrpeza.com

Virak je poznat u narodu još pod nazivima vrkuta, rosanica, biserka i plašt dkevice Marije.Raste, prije svega u rubnim oblastima šuma i pored puta, na padinama i vlažnim livadama u višim planinskim predjelima.

Listovi su polukružnog oblika sa sedam do devet režnjeva, stabljike srednje visine a cvjetovi žutozeleni i neugledni. Cvjeta od aprila do juna, ponekad i kasnije. Listovi virka ponekad pljoštimice leže na tlu a u jutru se u njima pokazuje kap rose koja se sija kao biser. Na visinama preko 1000 metara možemo naći srebrni virak koji uspijeva kao na krečnom zemljištu, tako i na sedimentalnim stijenama. Virak, povoljno djeluje kod poremećaja menstruacije, bijelog pranja genitalnih tegoba i nelagodnosti u prelaznim godinama, zajedno sa hajdučicom može da reguliše menstrualni ciklus početkom puberteta. U slučajevima kad se kod mladih djevojaka mjesečni ciklus ne uspostavi regularno uprkos ljekarskoj terapiji upotrebljava se virak pomiješan u jednakim djelovima sa hajdučkom travom.

Ova ljekovita biljka djeluje tako što skuplja krvne sudove i brzo liječi, a koristi se kao diuretik i sredstvo za jačanje srca, zatim kod groznice zbog zapaljenja rane, kod zagnojene rane,i neliječenih i zapostavljenih čireva.

Čaj od virka se preporučuje kao najbolje sredstvo za prestanak krvarenja posle vađenja zuba.V irak takođe pomaže kod malaksalosti i bolova u mišićima, kao i kod malokrvnosti. Kod povreda kod porođaja, opuštenosti trbušnih mišića kod žena ili kod sklonosti ka spontanom pobačaju, za učvršćivanje ploda, i za jačanje materičnih ligamenata virak je od velike pomoći.

Foto: b92.net

Virak je lijek kod skoro svih ženskih bolesti i zajedno sa rusomačom pomaže kod ispadanja materice i preponske kile.U posljednje navedenim slučajevima dnevno treba piti četri do pet šolja čaja od virka. Kad se radi o ispadanju materice, treba početi sa utrljavanjem tinkture u kožu počev od vagine pa naviše. Ovdje se primjenjuju i dodatne sjedeće kupke od hajdučke trave (100gr,za jednu kupku, ista količina je dovoljna za tri kupke nedjeljno jer se voda ponovo zagrejana može koristiti još dva puta. Naši preci su ovu biljku upotrebljavali za rane, spolja i iznutra a zatim kod epilepsije kile (bruha).

Virak iz naših krajeva pomaže i kod gojaznosti, dvije do tri šoljice čaja imaju povoljno dejstvo. Čaj je dobar i kod nesanice, oboljeli od šećerne bolesti trebali bi često da ga piju. Slabunjava deca trebalo na očigled jačaju kad se u kupki doda pupoljak od virka ili još bolje srebrnog virka. Za jedno kupanje potrebno je uzeti do 200gr srebrnog virka.

Načini upotrebe

Pripremanje čaja: 1 puna mala kašika biljke popari se sa četvrt litre vrele vode i ostavi da kratko odstoji.
Obloge: odgovarajuća količina svježe biljke brzo se opere, izgnječi oklagijom i upotrijebi kao oblog.
Dodatak kupki: za potpunu kupku uzme se 200g osušene ili nekoliko pregršti svježe biljke i stavi se u kofu sa hladnom vodom, da prenoći. Sljedećeg dana se zagrije i doda vodi za kupanje.

Izvor: zdravobilje.blogspot.com

Leave a Reply