Valeriana – odoljen

Opušta nerve, sprečava nesanicu i aritmiju povezanu sa osjećajem straha. U Prvom i Drugom svjetskom ratu tinkture ove biljke koristile su se za liječenje vojnika koji su pretrpjeli tzv. „rovovski šok“

Foto: pticica.com

Valerijana (Valeriana officinalis), odoljen, makebohija ili macina trava, nazivi su iste biljke, izuzetno popularne zbog ljekovitih svojstava koja posjeduje. Od pamtivjeka se zna da opušta nervni sistem i donosi smirenje. Čak i njeno latinsko ime valere znači biti dobro. Koristi se za lIečenje mnogih nervnih obolenja i poremećaja. Ostalo je upamćeno i da su se tokom Prvog i Drugog svetskog rata tinkture valerijane koristile za liječenje vojnika koji su pretrpjeli takozvani „rovovski šok“. Zbog izuzetno velike potražnje danas se gaji i na plantažama.

Primjena korijena ove biljke široko je rasprostranjena u alternativnoj medicini, kao lijek za napetost, razdražljivost i nesanicu, pomaže da san bude čvrst i krepak. Djelotvorna je i u liječenju srčane aritmije povezane sa osjećajem teskobe u grudima i strahom. Pokazalo se i da smanjuje i simptome hipohondrije, histerije, glavobolje, kao i napada panike i anksioznosti, ali i kao pomoćno sredstvo u odvikavanju od cigareta. Okorjelim pušačima se preporučuje čaj od valerijane za koji je utvrđeno da izaziva odbojnost prema duvanskom dimu i gađenje zbog nikotina. Pomaže i da pušač lakše prebrodi osjećaj napetosti i nesigurnosti u periodu odvikavanja.

Foto: mojahercegovina.com

Djelotvorna je i kod bolnih menstruacija, povišenog krvnog pritiska, grčeva u mišićima. Glavni ljekoviti sastojak je kvalitetno eterično ulje i valerinska kiselina, koja ima sedativno i anksiolitičko dejstvo. Koristi se u obliki tinkture, tableta, kapsula ili dražeja. Široko su zastupljeni i preparati protiv nervoze, nesanice i stresa, koji se kupuju bez recepta, a u sebi sadrže valerijanu.

Kada se ne preporučuje
U kominaciji alkohola i lijekova, koji djeluju kao depresori na centralni nervni sistem, nikako ne bi trebalo koristiti i valarijanu. Ne savjetuje se ni trudnicama i dojiljama, kao ni vozačima i osobama koje upravljaju opasnim mašinama. Prevelika doza ove biljke može da izazove glavobolju, uznemirenost i teškoće sa buđenjem.
Preporučene dnevne doze čaja od valerijane su dvije do tri šolje. Za liječenje nesanice idealna je šolja čaja uveče, pola sata prije spavanja. Čaj se pravi tako što se kašičica korijena prelije sa dva decilitra ključale vode i ostavi da odstoji pet minuta.

Nakon toga se procjedi i pije. S obzirom na to da je ukus neprijatan, može da se kombinuje i sa drugim biljkama. Tada bi trebalo voditi računa da ostale biljke nemaju sedativno dejstvo, jer je valerijana dovoljno jaka. Poslije tronedjeljne upotrebe pravi se pauza, zbog neželjenih efekata u vidu glavobolje i mučnine.

Foto: snagabilja.rs

Kod pravilnog doziranja nisu registrovana neželjena dejstva. Obično ne izaziva fizičku zavisnost, mada je dokazano da svakodnevno konzumiranje u količinama većim od preporučene doze može da izazove apstinencijalnu krizu, ukoliko se naglo prekine sa uzimanjem.

Zbog kiseline koju sadrži, miris korijena posebno djeluje na mačke. Kod njih postiže feromonsko dejstvo, pa one doslovce bivaju hipnotisane.

Kada želim da udarim tačku
Na nemirnu i nestašnu mačku
Kad ko hoće prestati da puši
A da smiraj nađe bolnoj duši
Kad ga glava od muke zaboli
Jer prestaje neko da ga voli
Il kad koga nasekira žena
Spašava ga čaj od Odoljena

Priredio: G.M.P.
Izvor: novosti.rs

Leave a Reply