Umeboši šljiva

Foto: svezakucu.rs

Umeboši šljiva se bere u junu mjesecu, zatim se stavlja u zemljane ćupove sa morskom solju i šizo lišćem. Nakon toga plodovi se svaki dan odredjenim pokretom vade i slažu na asure kako bi se svaka strana izložola suncu, a uveče se vraćaju u ćupove pažljivo i slažu red po red. Ceo proces se ponavlja danima sve dok žljive ne dobiju odredjenu vlažnost. U sledećoj fazi ćupovi se zatvaraju teškim poklopcem te dragoceni sokovi iz šljiva polako izlaze stvarajući umeboši sirće veoma ljekovito i fermetisane šljive. Proces stvaranja traje i do pet godina, a da bi održale crvenu boju pri fermentaciji im se dodaje šizo lišće, koje ima vrlo slan i kiseo ukus, a u prodavnicama zdrave hrane se može naći u obliku paste.

Protiv stomačnih tegoba

Fermetisani umeboši proizvodi menjaju pH vrijednost krvi iz kisele u baznu sredinu i stvaraju veću otpornost organizma na grip i prehlade, a djeluju veoma ljekovito i kod stomačnih tegoba i mučnine na putovanju. Kada unosimo dosta šećera u organizam sokovi, poslastice, voće… u našem organizmu se povećava kisjelost, a ovakvo stanje pogoduje razvoju bakterija, virusa, gljivica. Prirodno stanje zdravog organizma je blaga baznost. Da bi povratilo balans, naše tijelo uzima minerale iz svojih depoa magnezijum, kalcijum upravo ti koji imaju mogućnost da vraćaju baznost, a umeboši šljive su proizvod koji organizmu omogućava da vrati baznost.

Prirodni antibiotik

Umeboši šljive su bogate mineralima i belančevinama. Sadrže mnogo gvoždja, kalcijuma, fosfora, vitamine B1, B2, nijacin. Imaju antiseptičko i antibiotičko dejstvo. Sadrže veliku količinu limunske kiseline, koja je mnogo boljeg kvaliteta i većeg sadržaja vitamina C od limunske iseline u limunu. Limunska kiselina čisti masnu jetru, pomaže njen rad i na taj način vrši detoksikaciju organizma. Prirodni enzimi regulišu varenje i rad želuca.

Umeboši šljive organizmu omogućavaju da:

Pročisti krv i postigne idealnu alkalnost ph 7,35
Neutrališe kiselost krvi kod prekomernog korišćenja šećera, alkohola
Se očisti od toksina
Smiri upalne procese posebno kod gripa i prehlada
Reguliše varenje i zdravu funkciju želuca
Ubrzava peristltiku creva i svarljivost proteina
Stimuliše i pomaže rad jetre i bubrega
Se povećava vitalnost da se organizam relaksira i podmladi
Se uspori starenje iz pomoć antioksidacionog dejstva umeboši šljiva
Otklanjaju glavobolju i umor

Za dobro zdravlje opšta preporuka je oko 2-3 umebuši šljive nedeljno.

Izvor: zdravlje-bilje.com

Leave a Reply