Trnjina

Foto: wikimedia.org

Svojim plavičasto modrim izgledom sitnih bobica, crni trn ili trnjina (Prunus spinosa), razbija monotoniju pejzaža oboda šuma, obala rijeka i kanala, pašnjaka, krševitih terena i drugih predjela gdje raste. Rasprostranjena je u gotovo cijeloj Evropi, Maloj Aziji, a najviše u Iranu, kao i u Sjevernoj Africi. Ova ljekovita biljka ima listopadni grm visine i do pet metara, karakterističan po trnovitim granama, na kojima se od marta do maja javlja mnoštvo bijelih cvjetova. Plodovi sazrijevaju od septembra i na granama se zadržavaju sve do proljeća. Posle prvog mraza omekšaju pa mogu da se koriste u ishrani u svježem obliku.

Trnjina u narodnoj medicini ima posebno mjesto u liječenju kašlja i grčeva, jačanju želuca, pročišćavanju krvi, mršavljenju… Služi i kao ukrasna biljka za žive ograde i sprečavanje erozije tla.

Plod trnjine je jestiv, ali veoma oporog i kisjelog ukusa. Od trnjina se spravljaju likeri i vino specifičnog bukea. Zbog bogatstva vitaminom C, taninom, organskim kiselinama i fruktozom, preporučuje se za saniranje dijareje i problema sa organima za varenje. Svjež cvijet je takođe ljekovit, jer sadrži specifičan cijanogenetski glikozid. Sadrži i flavonoide, rutin i hiperosid. Zbog ovih specifičnih sastojaka preporučuje se kao blago laksativno sredstvo (za pročišćavanje) i kao diuretik. Takođe podstiče znojenje kod težih upala i groznica.

Čaj od cvjetova koristi se kao provjereno sredstvo za podsticanje apetita i jačanje želuca. Takođe uklanja i kožne osipe, umiruje grčeve u želucu, pospješuje izlučivanje mokraće, rastvara sluz kod katara, a utiče i na razlaganje kamena. S druge strane, čaj od korijena preporučuje se u liječenju groznice. Kada je riječ o plodu, dobri poznavaoci preporučuju pekmez. On pospješuje stolicu, a posebno se preporučuje djeci koja pate od zatvora ili nemaju redovnu stolicu.

Foto: indicia.org.uk

Priprema čaja

U jedan i po litar vrele vode, sklonjen sa šporeta prije nego što proključa, stavi se po jedna kašičica osušenih plodova trnjine, gloga i drenjine. Tako dobijen čaj ostavi se da odstoji deset do petnaest minuta, a onda sipa u šolje, zasladi medom ili žutim šećerom i pije. Limun ne treba da se stavlja jer su trnjine i drenjine pune vitamina C. Blagotvorno djeluje protiv kašlja.

Ljekovitost pekmeza

Oprati dva kilograma plodova, preliti hladnom vodom i ostaviti da odstoji preko noći. Ujutru trnjine ocijediti i preliti ih sa mješavinom vina (po mogućstvu domaćeg) i vode da ogreznu. Zatim ih staviti da se kuvaju dok ne omekšaju. Plodove nakon toga propasirati i u smješu dodati 50 grama šećera, a potom nastaviti kuvanje na tihoj vatri još 20 do 25 minuta. Tačnije, sve dok se masa ne zgusne. Vreo pekmez sipati u zagrijane sterilisane tegle i zatvoriti. A onda uzimati dva do tri puta dnevno po supenu kašiku između obroka, jer je pekmez dobar i za smirivanje tegoba nastalih u želucu zbog manjka kiseline, pojačavanje apetita, ubrzavanje varenja.

Kad oprobaš trnjinu na svježe
Od ukusa i dlake se ježe.
Ali srce tad mirnije kuca
I nestaje bola iz želuca.
Skuplja usta al nema grčeva,
Pročišćava krv i bolna crijeva.
Za to nikad moj premili sine,
Ne silazi dugo sa trnjine.

Priredio: G. M. P.
Izvor: novosti.rs

Leave a Reply