Toplotni udar prijeti svima

Foto: telegraph.co.uk
 
Naime, usljed intenzivnog izlaganja organizma toploti, dolazi do otkazivanja termoregulatornih mehanizama i u roku od 10 do 15 minuta tjelesna temperatura može da dotigne i 42 stepena.

To se najčešće događa mlađim osobama, naročito sportistima, vojnicima i fizičkim radnicima koji se duže borave i rade u jako toploj i vlažnoj sredini. Suviše stegnuta obuća, tijesna, previše zakopčana i uz tijelo pripijena, takođe, može da bude uzrok toplotnog udara.

– Toplotni udar nastaje zbog nesposobnosti organizma da savlada gubitak tečnosti i perifernu vazodilataciju nakon izloženosti visokoj spoljašnjoj temperaturi i vlažnosti vazduha, ali i u toku boravka u prostorijama koje su tople, neklimatizovane i u kojima se nalazi veliki broj ljudi – kaže primarijus dr Vesna Janjušević, specijalista opšte medicine Doma zdravlja Stari grad. – U takvim uslovima organizam gubi sposobnost samoregulacije, pa se javljaju skok tjelesne temperature, pad krvnog pritiska, ubrzan rad srca, glavobolja, povraćanje i mogući gubitak svijesti.

Toplotni udar obično nastaje usljed naglog porasta temperature, a posebno su osjetljiva djeca, starije osobe i hronični bolesnici. Početni simptomi su malaksalost, vrtoglavica, nesvjestica, a zatim se mogu javiti i poremećaj svijesti, prestanak znojenja, suva, zažarena koža, sjajne oči, otežano disanje.

Osobu koja je doživela toplotni udar treba odmah postaviti u polusjedeći položaj, raskomotiti joj odeću, obezbijediti strujanje vazduha, kvasiti vodom, dati tečnost da pije, najbolje vodu i konsultovati ljekara – savjetuje dr Janjušević.

Evo kako da se zaštitite:

* nigdje ne idite bez flašice vode

* vrat i zglobove hladite vodom, vlažnim peškirom ili maramicom

* izbjegavajte boravak na suncu od 10 do 17 časova

* zaštitite potiljak od direktnog izlaganja suncu

* izbegavajte naporan fizički rad, a ako nešto mora da se obavi neka bude rano ujutru do sedam časova,

* kada se krećete po gradu birajte mjesta u sjenci

* nosite pamučnu odjeću svijetlih boja, šešir sa širokim obodom, naočare za sunca,

* uzimajte dovoljno tečnosti

* ishranu podijelite u više laganih manjih obroka

* izbjegavajte alkohol i napitke sa previše šećera i kofeina

* tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi što češće

Izvor: novosti.rs

Leave a Reply