Sve smo bliži nanokompjuterima

Foto: absolutegeeks.com

Ovo otkriće moglo bi da doprinese stvaranju minijaturnih i nanokompjutera koji bi u budućnosti mogli da dobiju sasvim novu tehnološku primjenu.

Zahvaljujući novoj tehnologiji, naučnici konačno mogu da odahnu jer ih je dosadašnji tehnološki progres prilično zabrinjavao. Naime, u poslednjih par decenija mnogi su pretpostavili da će se tehnološki napredak odvijati prema Murovom zakonu, odnosno da će se snaga kompjutera udvostručiti svake godine. Za ovu ideju zaslužan je veteran u proizvodnji čipova Gordon Mur, osnivač kompanije “Intel”.

Ali, u posljednjih par godina, industrija čipova jedva je održavala korak sa inovacijama na polju proizvodnje poluprovodnika.

– Svaki talas minijaturizacije dolazio je zahvaljujući izuzetnoj kreativnosti i gotovo nadljudskim naporima zaposlenih naučnika i inženjera – izjavio je Mukeš Kare, potpredsednik kompanije IBM.

Prema njegovim riječima, novi čipovi rezultat su razvoja novih materijala, alata i tehnika zastupljenim u njihovoj proizvodnji.

Najmanji čipovi do sada su proizvođeni samo u laboratorijskim uslovima, ali iz kompanije navode da trenutno pokušavaju da pronađu način kako da ih podvrgnu fabričkoj proizvodnji.

Izvor: vesti-online.com

Leave a Reply